Volledig scherm
© Thinkstock

Meeste orgaandonoren wonen in Gilze en Rijen (kaartje)

RIJEN - Van de gemeenten in West-Brabant hebben de meeste mensen aangegeven orgaandonor te willen zijn in de gemeente Gilze en Rijen. Iets meer dan een kwart van alle inwoners van 12 jaar of ouder heeft aangegeven in de toekomst wel een orgaan te willen afstaan. 

Ook in de gemeente Alphen-Chaam en Waalwijk bedraagt dat percentage meer dan een kwart. Tholen scoort met 14 procent aanmerkelijk lager. Dit blijkt uit cijfers die LocalFocus heeft ontvangen van de de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS)

Bijna zes miljoen Nederlanders van twaalf jaar of ouder staan momenteel ingeschreven in het donorregister. Van die groep geeft ongeveer de helft aan ook daadwerkelijk donor te willen zijn. Zo'n 1,6 miljoen mensen geven expliciet geen toestemming voor orgaan- of weefseldonatie.

De resterende groep is donor maar heeft aangegeven bepaalde organen niet te willen doneren of laat nabestaanden of een specifieke persoon beslissen. 

In West-Brabant geven van de ingeschrevenen in Tholen ook de meeste mensen aan dat ze geen donor willen zijn: 15 procent. 

In Dongen hebben de meeste mensen de moeite genomen zich te registreren: liefst 47 procent van de inwoners ouder dan 12 jaar heeft een keuze laten vastleggen. 

De drie gemeenten in Zeeuws-Vlaanderen laten een vergelijkbaar beeld zien: circa 20 procent van de geregistreerden heeft aangegeven dat de organen gebruikt mogen worden, terwijl ruim 40 procent een keuze heeft laten vastleggen.  

Vorige maand stemde een nipte meerderheid in de Tweede Kamer voor een wetsvoorstel over wijziging van de Donorwet. Als deze wijziging definitief wordt aangenomen - de Eerste Kamer moet nog instemmen met het voorstel - is straks iedereen donor, tenzij je aangeeft dat je géén donor wilt zijn.

Bekijk via het kaartje hieronder hoeveel mensen ouder dan 12 jaar in uw gemeente een keuze hebben laten registreren en welke dat was. 

Live Voetbal

home logo ADO Den HaagADO
12:30
Heracles AlmeloHER
away logo
home logo PEC ZwolleZWO
14:30
PSVPSV
away logo
home logo FC UtrechtUTR
14:30
ExcelsiorEXC
away logo
home logo FC GroningenGRO
14:30
VitesseVIT
away logo
home logo Roda JC KerkradeRJC
16:45
AZAZ
away logo

poll

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
819 stemmen