Volledig scherm
(vlnr) Noud Smulders (Dinteloord), Kees Karsten (Bernardus Wonen) en Ruud van den Boom (Brabantse Waard). De corporaties fuseerden op 1 januari 2016 tot Woonkwartier.

Meeste corporatiebestuurders West-Brabant en Zeeuws-Vlaanderen verdienen boven de norm (kaartje)

ETTEN-LEUR - Het merendeel van de bestuurders van woningcorporaties in West-Brabant en Zeeuws-Vlaanderen verdiende in 2015 nog steeds meer dan het maximum dat volgens de Wet Normering Topinkomens voor topfunctionarissen in de semi-publieke sector (WNT) geldt. 

Dat blijkt uit onderzoek van deze krant in de jaarverslagen van de betreffende corporaties.

Veertien van de 24 bestuurders maakten gebruik van het overgangsrecht. Dat betekent dat zij nog tot en met 2017 meer mogen verdienen dan de normen die minister Plasterk heeft gesteld. Daarna moet de beloning in drie jaar worden afgebouwd. De overige tien verdienden vorig jaar minder dan de norm.

Absolute grootverdiener is Ton Ringersma van Stadlander (West- Brabant en Tholen), die vorig jaar 226.641 euro op zijn loonstrookje had staan. Dat is bijna 60.000 euro meer dan de norm van 167.000 euro die voor hem geldt. Die norm is onder meer afhankelijk van de grootte van de corporatie.

Ringersma kreeg in januari 2015 en januari 2016 nog loonsverhoging. „Hij wordt beloond op basis van de toen geldende beloningsregeling en salarisafspraak uit 2005. De WNT is acht jaar later, in 2013, ingegaan”, zegt zijn woordvoerder.

Jos Valckx (Woningstichting Hulst) verdiende in 2015 in absolute zin minder - hij kreeg 183.189 euro - maar overschreed de WNT-norm nóg forser: hij zit 80.000 euro boven de norm van 103.900 euro. Een enorm bedrag, zeker als je de omvang van zijn corporatie in ogenschouw neemt: 1.414 woningen en slechts 7 werknemers.

Ook Valckx reageert formeel. „Bij het afsluiten van de arbeidsovereenkomst in 2001 is door de werkgever dit salarisperspectief geboden op basis van toen geldende richtlijnen binnen de sector.”

Lees een uitgebreid verhaal over de beloningen in BN DeStem van zaterdag 13 augustus. 

Bekijk in onderstaand kaartje van alle corporatiebestuurders de beloningen zoals die volgens het jaarverslag in 2015 zijn uitgekeerd (inzoomen voor betere presentatie). De groengekleurde namen horen bij bestuurders die onder de norm zitten, roodgekleurde namen zitten erboven. 

poll

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

  • Eens (51%)
  • Oneens (49%)
368 stemmen