Volledig scherm
Pieter Braun klokt 11.15 op de 100 meter. Naast hem de Belg Hans van Alphen © ANP

Meerkamper Pieter Braun staat halverwege het EK zesde

AMSTERDAM - Meerkamper Pieter Braun heeft de eerste dag op het EK atletiek in Amsterdam afgesloten met de zesde plaats in het tussenklassement. Op de eerste vijf onderdelen (100 m, verspringen, kogelstoten, hoogspringen en 400 meter) scoorde de Terheijdenaar een totaal van 4092 punten. Hij kwam op geen van de nummers in de buurt van zijn pr's, maar toonde zich desondanks tevreden. "Er zit een hoop in, maar de dingen gaan niet altijd van zelf."

Braun was woensdagmorgen de eerste Nederlander die in actie kwam op het EK. Hij opende zijn tienkamp met een keurige 11.15. In het verspringen kwam de man uit Terheijden tot een afstand van 7,40. Na dit onderdeel stond hij achtste. Bij het kogelstoten verspeelde hij twee plekken door een worp van 13.82. Daarmee bleef hij bijna een meter achter bij zijn seizoensrecord van 14,75. Op het onderdeel hoogspringen was Braun de beste van de A-groep. Als enige kwam hij over de 2.01. In de B-groep gingen twee mannen (de Belg Thomas Van der Plaetsen en de Est Kristjan Rosenberg) over 2.10. Het duo passeerde Braun daarmee op de ranglijst. Op de lastige 400 meter (met veel tegenwind) knokte Braun zich nog een twee plaatsen omhoog.

De tienkamp wordt na vijf onderdelen aangevoerd door de Oekrainer Oleksiy Kasyanov.

Donderdag staan de laatste vijf onderdelen op het programma: 110 meter horden, discuswerpen, polsstokhoogspringen, speerwerpen en de 1500 meter.

  1. Eerherstel voor NAC met magistrale 0-2 zege op Feyenoord
    Overwinning

    Eerherstel voor NAC met magistrale 0-2 zege op Feyenoord

    Drie dagen na het bekerechec bij Achilles'29 verlaat NAC op een historische avond juichend de Rotterdamse Kuip. Een treffer van Giovanni Korte voor rust en een late treffer van invaller Thomas Enevoldsen waren voldoende om landskampioen Feyenoord in eigen huis te vloeren: 0-2. Na rust pas wist de ploeg van Giovanni van  Bronckhorst het veldoverwicht om te zetten in kansen. Kramer en Amrabat waren dicht bij de gelijkmaker, maar toen zelfs ook een strafschop niet besteed was aan Kramer lag de weg naar een Bredase zege wagenwijd open. Uiteindelijk loodste Feyenoord-doelman de gasten definitief dat pad op. Na zijn blunder was het voor Enevoldsen kinderspel om de 0-2 binnen te schuiven. Het eerste half uur was er eigenlijk maar één ploeg aan de bal. Op een voor het legioen veelbelovende eerste hoekschop na 44 seconden voetballen na kon Feyenoord haar overwicht echter geen moment omzetten in doelgevaarlijke daden. Een kopbal van Jan Arie van der Heijden (uit een corner) scheerde de lat. Bij de enige scherpe dieptepass van de Rotterdammers (op El Ahmadi) lag NAC-doelman Mark Birighitti in de weg. Veel dreigender was het 'offensief' van Feyenoord niet. 

poll

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
691 stemmen