Volledig scherm
© Thinkstock

Meer mensen verplicht op cursus na rijden onder invloed

ETTEN-LEUR - In Waalwijk en Rucphen zijn mensen vorig jaar in West-Brabant relatief vaak verplicht op cursus gestuurd na rijden onder invloed. Per 10.000 inwoners werden hier respectievelijk 11,3 en 9,5 cursussen opgelegd. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal bureau voor de Rijvaardigheid (CBR). In Dongen zijn relatief de minste mensen op cursus gestuurd. Hier werden per 10.000 inwoners 2,4 bestuurders op cursus gestuurd. De rijvaardigheidsinstantie stuurde in 2015 meer mensen op cursus nadat ze betrapt waren op rijden met een slok op. In heel Nederland kregen ruim 10.000 mensen deze maatregel opgelegd, ruim 1.000 meer dan het jaar ervoor.

Nadat een bestuurder betrapt wordt op rijden onder invloed informeert de politie het CBR. Deze instantie bepaalt vervolgens of iemand op cursus moet. 

West
Uit de cijfers blijkt dat met name in het westen van Nederland vaker mensen op cursus worden gestuurd. Het CBR kan niet direct een verklaring geven voor dit verschil. "Wij ontvangen mededelingen van de politie en leggen op basis van de in de wet- en regelgeving vastgelegde criteria een maatregel op," aldus een woordvoerder. Een logische verklaring is dat in de westelijke provincies ook relatief vaak mensen betrapt worden met een slok op achter het stuur.

Alcoholcontroles
Uit CBS-cijfers over het aantal door de politie geregistreerde misdrijven blijkt dat in 2015 in het westen en midden van het land (Zuid-Holland, Zeeland, Flevoland, Noord-Holland en Utrecht) het vaakst mensen betrapt werden met een slok op achter het stuur. Ook de politie kan deze cijfers echter niet duiden. Volgens een woordvoerder is niet bekend of er in het westen bijvoorbeeld meer alcoholcontroles worden gehouden dan in het oosten, waardoor ook meer mensen betrapt worden.

Cursus
Het CBR kan twee soorten cursussen opleggen, een lichte en een zwaardere. De eerste wordt meestal opgelegd aan bestuurders die voor de eerste keer betrapt worden met een promillage tussen de 08 en 1,0. De zwaardere cursus is voor bestuurders die voor de tweede keer binnen vijf jaar worden betrapt of die met een hoger promillage hebben. Volgens het CBR zijn de zwaardere cursussen vaker opgelegd door het verdwijnen van het alcoholslotprogramma.

Bekijk op deze kaart hoeveel boetes er in uw gemeente zijn opgelegd.

poll

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

  • Eens (48%)
  • Oneens (52%)
772 stemmen