Volledig scherm
© SXC

Meer dan achthonderd graven geruimd in Oudenbosch

OUDENBOSCH - De komende jaren ontstaat er veel ruimte op de algemene begraafplaats aan de Strijmondlaan in Oudenbosch. Liefst 833 graven worden geruimd. Slechts in vier gevallen worden de grafrechten op verzoek van de nabestaanden alsnog verlengd.

Burgemeester en wethouders van Halderberge hebben na inventarisatie met rechthebbenden en nabestaanden besloten tot ruiming over te gaan. Tussen het voornemen om te gaan ruimen en tot uitvoering over te gaan zit een jaar. "Een zorgvuldige procedure, want zo'n ruiming ligt altijd gevoelig", aldus wethouder Jan Mollen, "De bij ons bekende adressen van nabestaanden zijn allemaal twee keer aangechreven. Daarnaast hebben we persberichten op onze site en de gemeentemedelingen in het weekblad geplaatst. Het gaat in alle gevallen om graven, waarvan de huurtermijn per 1 januari 2014 verlopen is."

Voor een aantal familiegraven, waarvan één graftermijn nog doorloopt, wordt een uitzondering gemaakt. Zodra deze termijn is verstreken, komen ze bij een volgend ruimingsmoment aan de beurt. In twee gevallen is gevraagd om een lager huurtarief. Dat verzoek wordt niet gehonoreerd. Afhankelijk van de weersomstandigheden verwacht Mollen snel tot ruiming over te gaan. "Medio 2017 hopen we het kerkhof weer helemaal op orde te brengen."

Of het college daarna de discussie om de algemene begraafplaats te privatiseren hernieuwd, is niet bekend. In het verleden toonden particuliere exploitanten wel interesse, mits er geen graven waren waarvoor niet meer betaald werd. Daardoor is de exploitatie van het kerkhof de laatste jaren niet kostendekkend meer.

Voor het ruimen van de 833 graven trekt de gemeente een bedrag van 207.000 euro uit.

poll

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

  • Eens (91%)
  • Oneens (9%)
1189 stemmen