Volledig scherm
In de plas bij de Buffelrun is blauwalg aangetroffen. © Jeroen Appels / Van Assendelft Fotografie

'Meer blauwalg dan in gemiddelde zomer bij Brabantse Delta'

BREDA -Waterschap Brabantse Delta heeft dit jaar met meer gevallen van blauwalg te kampen gehad dan in een standaard-zomer. Dat zegt woordvoerster Tryfena Hildenbrand. 

Het waterschap meldde donderdag dat in Rijen het water in de vijver op het Mathilde Wibautplein aangetast is. Daarmee komt het aantal gevallen in het gebied van het waterschap Brabantse Delta dit jaar op bijna twintig. "Meer dan in andere jaren. Het kan er natuurlijk mee te maken hebben dat een warme zomer hebben gehad en dat het ook langdurig warm is gebleven. Dat zijn voor blauwalgen ideale omstandigheden om te groeien", weet Hildenbrant.

Signalen
De woordvoerster zegt er wel bij dat nooit zeker is dat de cijfers helemaal correct zijn. "Mensen van onze buitendienst gaan pas ergens kijken als wij signalen krijgen dat er overlast van blauwalg is. En verder houden wij zelf de plaatsen in de gaten waar in het verleden problemen zijn geweest."

Verdwijnen
De verwachting is dat het niet heel lang meer duurt voordat het probleem met de algen voorbij is. "Als het minder warm wordt verdwijnen ze vanzelf weer. Rond oktober is er nergens meer een probleem. Wie nog wil zwemmen kan op zwemwater.nl zien waar dat veilig kan." 

Groene laag
Blauwalgen komen van nature voor in zoet water en zijn daarin in principe altijd aanwezig. Onder bepaalde omstandigheden kan een explosieve groei van blauwalgen optreden. De bacterie is pas schadelijk als er te veel van is. Als dat gebeurt kom er een groene laag op het water.

Arts
​Contact met blauwalg kan leiden tot huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken. Als mensen of dieren het water via de mond binnen krijgen, kan dit maag- en darmklachten veroorzaken. Mocht dit toch gebeuren, is het advies zo snel mogelijk af te spoelen en een arts te raadplegen. Blauwalg is ook gevaarlijk voor de natuur en de waterkwaliteit. Blauwalg kan ook vissterfte veroorzaken.

poll

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

  • Eens (40%)
  • Oneens (60%)
544 stemmen