Volledig scherm
Een auto na diefstal van de airbag. © Robèrt van Lith/BD

Meer airbags en navigatiesystemen gestolen in West-Brabant

ETTEN-LEUR / OOSTERHOUT - Er worden steeds minder auto's ontvreemd. Onderdelen zijn echter steeds populairder bij criminelen.

Het zal je maar gebeuren. Wil je 's ochtends in je auto stappen, blijkt het hele navigatiesysteem verdwenen. En met een beetje pech ook alle airbags. Behalve een beroerd begin van de dag en de nodige rompslomp betekent zo'n geintje ook een forse schadepost.

Autoinbraak
"Gemiddeld kost zo'n autoinbraak 2.500 tot 7.500 euro", zegt Rob Smitskamp van het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit. "En diefstal van onderdelen gebeurt steeds vaker. Vijf jaar geleden bedroeg de schade nog 200 miljoen euro, dat is nu bijna verdubbeld tot 380 miljoen. Vaak pakken criminelen een hele straat, of een garagebedrijf. Het is voor zo'n crimineel veel aantrekkelijker om een auto te strippen en de onderdelen te verkopen. Aan sloperijen, op Marktplaats, Autoscout, noem maar op. Voor de koper kan het wel tot de helft in prijs schelen. Mensen weten natuurlijk dat het niet klopt, in beginsel is het gewoon heling, Maar de pakkans is klein, dus doen ze het toch."

Gestolen onderdelen worden gebruikt voor het herstel van schade-auto's, meestal auto's vanaf een jaar of vier oud. Jongere auto's zijn meestal nog goed verzekerd, zodat de herstelkosten voor de verzekeraar zijn. Maar ook schade-auto's die vanuit het buitenland naar Nederland worden geïmporteerd verhogen de vraag naar onderdelen.

Lees woensdag veel meer in BN DeStem

poll

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

  • Eens (86%)
  • Oneens (14%)
893 stemmen