Volledig scherm
Danny de Heer vaart wel bij de successen van Max Verstappen. © Jan Stads/Pix4Profs

Max Verstappen racet de winkel uit in Rijsbergen

RIJSBERGEN - Afgelopen weekend eindigde Max Verstappen als tweede in de Grote Prijs van Oostenrijk. Zijn teamwissel halverwege seizoen én het directe succes daarna, leggen de fabrikanten en verkopers van Verstappen-merchandising geen windeieren. "Van sommige modellen heb ik in een maand tijd al meer dan 1000 stuks in bestelling gekregen.”

Danny de Heer van GPWorld in Rijsbergen verkoopt - als een van de weinige specialisten in Nederland - schaalmodellen van de Formule 1 wagens. Stapels uitgeprinte orders op de toonbank van de winkel in Rijsbergen getuigen van de enorme vraag. "En dit is dan alleen wat er via de site besteld is. Vaste afnemers, telefonische aanvragen en mails zitten hier nog niet eens bij.”

Teamwissel
​De modelwagens, herkenbaar aan de reclame-uitingen die per renner verschillen, zijn geliefde verzamelobjecten. "Meteen na de teamwissel kreeg ik aanvragen voor nieuwe modellen, mochten deze binnenkomen.” Ook de modellen van Verstappens in zijn Toro Rosso, worden alsnog besteld.

Na de race in Spanje - waarbij Max Verstappen in zijn nieuwe Red Bull wagen de jongste grand prix winnaar ooit wordt - gaat het helemaal los. Wanneer een fabrikant op woensdag na de gewonnen race aankondigt dat er een speciaal model op de markt komt van de grand prix van Spanje, loopt ook het aantal bestellingen voor dit model binnen een week op tot 600 stuks. "Er zijn klanten die meteen zes tot acht exemplaren bestellen,” zo vertelt De Heer.

Waardevermeerdering
De verzamelobjecten verschijnen in gelimiteerde oplagen en sommige verzamelaars gokken op forse waardevermeerdering. De schaalmodellen bestaan in twee varianten 1:18 en 1:43. De nieuwprijzen variëren van 60 tot 70 euro (de kleine modellen) en van 150 tot 200 euro (de grote modellen. "Maar op internet zie je de prijzen nu al omhoog schieten,” zegt De Heer. "En die waarde zal wel blijven. Over 30 jaar is hij nog steeds de eerste Nederlandse winnaar. En als hij de komende jaren het kampioenschap wint, komen er alleen maar meer buitenlandse verzamelaars bij."

poll

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
735 stemmen