Volledig scherm
Aan het Mauritshuis moet voor 270.000 euro verspijkerd worden. © Tonny Presser © 2017

Mauritshuis in Willemstad wordt eigentijds bezoekerscentrum

WILLEMSTAD - Gemeente presenteert toekomstvisie voor voormalig gemeentehuis. De geschiedenis wordt eigentijds zichtbaar. Het Mauritshuis in Willemstad moet het toegankelijke, multifunctionele en informatieve bezoekerscentrum voor de regio worden. Maar het moet ook trouwlocatie blijven. Om het Mauritshuis beter toegankelijk te maken zijn aanpassingen nodig.

Meest ingrijpend is het aanbrengen van een lift. Of die inpandig wordt of aan de buitenzijde van het pand, is nog niet duidelijk, zegt wethouder Thomas Zwiers. Daarnaast zijn brandtrappen nodig en moet de houten verdiepingsvloer worden geïsoleerd. Als er nu iemand in de voormalige raadzaal loopt is dat in het hele gebouw te horen. De kosten voor deze investeringen bedragen 270.0000 euro.

Cultuurhistorie
In het Mauritshuis wil het college van B en W vooral laten zien wat de stelling van Willemstad met haar forten aan cultuurhistorie te bieden heeft. De ambitie is, om de vele verhalen rondom de stelling van Willemstad op een eigentijdse en multimediale manier te vertellen. Hiervoor zoekt de gemeente onder andere samenwerking met heemkundekring De Willemstad. Die mag gebruik blijven maken van de zolder.

Wethouder Zwiers noemt het in 1623 gebouwde Mauritshuis 'een van de mooiste panden in de gemeente Moerdijk'. Maar zoals het er nu staat vangt het volgens hem alleen maar stof. Daarom ligt er nu een toekomstvisie. Hij wil de geschiedenis eigentijds en multimediaal vertellen, waarbij de termen videomapping en projectie regelmatig vallen.

Ofwel grootschalige projectie van beelden op gevel of muur. Deze visie op het voormalige jachtslot van prins Maurits, dat als Princehof is gebouwd, is slechts het begin. De gemeente wil een kwartiermaker (0,4 fte) aanstellen om de juiste partijen aan te trekken en om de regie op de activiteiten te houden. Zo zal nog moeten worden bepaald welke functies aan de verschillende ruimten worden gegeven.

poll

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
723 stemmen