Volledig scherm
Het podium van de derde GP van Brabant: winnaar Mathieu van der Poel geflankeerd door nummer twee Corne van Kessel (links) en Joris Nieuwenhuis. © Ad Pertijs

Mathieu van der Poel doet zijn ding in GP van Brabant

ROSMALEN - Mathieu van der Poel heeft zaterdagmiddag de derde editie van de Grote Prijs van Brabant gewonnen. Op het terrein van het Autotron in Rosmalen bleef hij Corne van Kessel, Joris Nieuwenhuis, Wietse Bosmans en Dieter Vanthourenhout voor. De Nederlandse kampioen sloeg al snel een beslissende gaatje op het door Richard Groenendaal uitgezette parcours. "Alleen voorop kun je het beste je ding doen", zei de 21-jarige oud-wereldkampioen na afloop.

De Nederlander wilde daarnaast zo zuinig mogelijk crossen met het oog op de zware Superprestigeveldrit van Gavere, die zondag op het programma staat. Daarin verdedigt hij zijn leidende positie in het SP-klassement. "Om zo'n cross als deze te rijden de dag voor Gavere is ideaal", liet Van der Poel weten. Ideaal was voor hem ook het parcours. "Veel draaien en keren, daar houd ik van." Nummer twee Corne van Kessel was ook al een tevreden man. "Ik start morgen niet in Gavere, dus ik hoefde me niet in te houden vandaag." Bijna de gehele cross keek hij tegen een achterstand van 10 a 15 seconden aan. "Ik ben alles blijven geven. Voor het geval Mathieu een foutje zou maken. Dan kun je er zo maar bij zitten." Het omgekeerde gebeurde echter. Van Kessel kreeg problemen met zijn ketting, zakte terug naar plek drie, maar in de finale heroverde hij tweede stek op Joris Nieuwenhuis. "Dit is goed", analyseerde Van Kessel. "Een podiumplaats is nu eenmaal een podiumplaats. Waar je die ook pakt."

Bij de vrouwen ging de zege naar Sophie de Boer, die leidde van start tot finish. Zo sloeg al snel een klein gaatje op Maud Kaptheijns, bouwde dat uit tot tien seconden en hield dat simpel vast. "Vandaag hoefde ik niet alles te geven. En dat is maar goed ook. Want morgen in Gavere wil ik weer winnen." Kaptheijns finishte als tweede. Manon Bakker werd derde.

Het was de eerste keer dat de GP van Brabant werd gereden op het terrein van het Autotron. Het commentaar van de renners en rensters was eenduidig: hier en daar te smal en iets te veel draaien en keren. Parcoursbouwer Richard Groenendaal zegt het meenemen naar de vierde editie. "We gaan verder sleutelen aan het parcours, maar dit is wel een locatie waar we kunnen groeien." De organisatie van de GP van Brabant heeft een contract van vijf jaar afgesloten met Autotron-eigenaar Libema.

poll

Geen enkele staat ter wereld zou kernwapens moeten hebben, ook de VS niet

Geen enkele staat ter wereld zou kernwapens moeten hebben, ook de VS niet

  • Eens (94%)
  • Oneens (6%)
740 stemmen