Poelier Jan van Tuijl.
Volledig scherm
Poelier Jan van Tuijl. © Ron Magielse/Pix4Profs

Marktpoelier Jan van Tuijl voelt zich in de steek gelaten en stopt op Bergse weekmarkt

BERGEN OP ZOOM - Marktpoelier Jan van Tuijl staat donderdag 4 augustus voor het laatst op de Bergse weekmarkt. Van Tuijl voelt zich in de steek gelaten door de marktcommissie en het merendeel van de andere kooplieden.

Poelier Van Tuijl is vanwege hartproblemen niet meer in staat om hele dagen op de markt te staan en wilde graag vroeger vertrekken. Daar wilden de gemeente en marktcommissie niet aan meewerken.

Compromis
Wel werd herhaaldelijk aangestuurd op een compromis. In het laatste voorstel werd Van Tuijl toegestaan om later te beginnen, om zo de werkdag te beperken. Wel werd vastgehouden aan de eis om tot 16.30 uur op de markt te blijven.

Volgens dochter Simone van Tuijl is later beginnen geen optie. „Vanwege files moeten we dan nog steeds op hetzelfde tijdstip thuis vertrekken.” Bovendien moeten de klanten dan wachten en de poelier beschikt niet over een moderne verkoopwagen. Voordat de klanten geholpen kunnen worden moet er eerst een uur worden uitgepakt. 

C-locatie
​In een eerder voorstel mocht de poelier vroeger de markt verlaten, mits hij plaatsnam op het Korenbeursplein. Van Tuijl noemt dat een C-locatie, met te weinig ruimte om de bus achter de kraam te stallen. 

Volgens gemeentewoordvoerder Erwin Stander kan het advies van de marktcommissie niet worden genegeerd. „Het is jammer dat we er niet samen zijn uitgekomen. Maar we hebben ook rekening te houden met de belangen van de andere kooplieden.”

  1. Duizenden demonstranten tegen politiegeweld: Dam in Amsterdam bomvol
    Politiegeweld Amerika

    Duizenden demonstran­ten tegen politiege­weld: Dam in Amsterdam bomvol

    In Amsterdam wordt vanaf 17.00 uur vanmiddag gedemonstreerd naar aanleiding van de dood van de zwarte Amerikaanse arrestant George Floyd (46) in Minneapolis. Op beelden is te zien hoe de hele Dam in het centrum van de hoofdstad bomvol staat met duizenden mensen. De sfeer is goed, maar op Twitter vragen vele mensen zich af of een dergelijke massale bijeenkomst in deze tijden wel zo’n goed idee is. Ook Kamerleden reageren verontwaardigd. Burgemeester Halsema ziet echter geen reden om in te grijpen. ,,De vrijheid van demonstratie is een groot goed in Amsterdam’’, zo laat haar woordvoerder weten.

Poll

Vakantie in Nederland is een prima alternatief voor de zuidelijke costa’s.

Vakantie in Nederland is een prima alternatief voor de zuidelijke costa’s.

  • eens (81%)
  • oneens (19%)
1616 stemmen