Volledig scherm
© Gemeente Rhenen

Markt voor taxussnoeisel is verzadigd, bedrijf stopt met gratis snoeien

BREDA - De vraag naar taxussnoeisel is dit jaar drastisch afgenomen. Dat betekent dat de vergoeding die inzamelaars ervoor krijgen, ook beduidend minder is geworden. Het bedrijf Taxussnoeisel.nl is dit seizoen zelfs gestopt met het gratis snoeien van taxushagen bij particulieren.

In het snoeiafval van de taxusplant zit de werkzame stof baccatine. In de pharmaceutische industrie wordt die stof toegevoegd aan chemokuren voor de behandeling van diverse vormen van kanker, zoals borst- en eierstokkanker.

Taxussnoeisel.nl heeft zijn klanten per e-mail laten weten 'na lang beraad' dit seizoen per direct te stoppen met het snoeien en afvoeren van snoeisel. Frank Kleintjes, coördinator inzameling bij Taxussnoeisel.nl, legt uit: "Sinds 2014 is het aanbod van taxussnoeisel groter dan de vraag, waardoor de markt verzadigd is. De vraag is op dit moment echter zó laag – en daarmee ook de prijs die voor het afval betaald wordt – dat het snoeien ons meer kost dan dat het oplevert."

Taxus Taxi uit Boxmeer, een stichting die niet zelf snoeit maar door heel Nederland snoeiafval gratis ophaalt, bevestigt dat de vraag afneemt. "Dit jaar was het aanbod erg groot. Er zijn steeds meer mensen, die dit oppakken en ook gaan inzamelen. Dan komt er een moment dat het aanbod groter is dan de vraag", legt een woordvoerster uit. 

Lees dinsdag meer over het overschot aan taxussnoeisel in BN DeStem

poll

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
81 stemmen