Volledig scherm
© Thinkstock

Man (22) vijf jaar cel in voor woningoverval in Baarle-Nassau in 2011

BREDA – Een 22-jarige man is dinsdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar voor een gewelddadige woningoverval in Baarle Nassau in 2011. De rechtbank acht daarnaast bewezen dat de destijds minderjarige man nog twee andere inbraken pleegde in Tilburg.

Op 4 oktober 2011 drong de toen 17-jarige verdachte samen met twee medeverdachten midden in de nacht de woning binnen van een man en een vrouw in Baarle-Nassau. De slachtoffers werden vastgebonden en bedreigd met vuurwapens. De man werd met een ijzeren staaf geslagen.
De verdachte dwong de vrouw zich uit te kleden, randde haar aan en dreigde haar te verkrachten. Uiteindelijk gingen de overvallers er vandoor met onder meer geld en een kluis met sieraden. De rechtbank zegt dat de overval voor de slachtoffers een afschuwelijke ervaring moet zijn geweest en neemt het de verdachte zeer kwalijk dat hij niet heeft stilgestaan heeft bij de ernstige gevolgen van zijn daden. Als volwassene berecht
De man pleegde de woningoverval een dag voor zijn achttiende verjaardag. De verdediging had daarom gevraagd om een veroordeling volgens het minderjarigenstrafrecht. De rechtbank heeft echter besloten de verdachte als volwassene te berechten. Volgens de rechter had de man een ‘berekenende en volwassen proceshouding’. Vlak na de overval is hij vertrokken naar het buitenland, waardoor hij pas lang na de overval kon worden aangehouden. Tijdens zijn verhoren gaf hij aan zich niets van de overval te kunnen herinneren en wilde hij niet meewerken aan een persoonlijkheidsonderzoek. Daarnaast is er sprake van een zeer ernstig en volwassen misdrijf waarin de verdachte een grote rol speelde. Beperkt strafblad
De officier van justitie had zes jaar gevangenisstraf geëist. De straf valt lager uit vanwege het beperkte strafblad van de verdachte en de straffen die in andere zaken voor dit soort feiten worden opgelegd.

poll

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

  • Eens (83%)
  • Oneens (17%)
94 stemmen