Volledig scherm
Peter Wittenbols en Ellen Bossers braken hun vakantie in Kroatië af, nadat ze een telefoontje kregen dat er thuis was ingebroken. © peter van trijen/pix4profs

'Maak het inbrekers niet gemakkelijk'

WEST-BRABANT  - De vakantie staat voor de deur. Veel West-Brabanders trekken eropuit en dat biedt inbrekers de kans om hun slag te slaan. De politie, Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken en Politiekeurmerk Veilig Wonen houden campagnes en acties om vakantiegangers te waarschuwen.

"Onze acties vinden voornamelijk plaats in samenwerking met wijkagenten, buurtpreventieteams en gemeenten", vertelt politiewoordvoerder Eric Passchier. Als voorbeeld geeft hij de voetjesactie. "Hierbij worden papieren voetjes in de brievenbussen van huizen gegooid waarvan wij denken dat ze aantrekkelijk zijn voor inbrekers."

Warme dagen zijn ook een risico. "Mensen laten heel de nacht hun ramen open staan, vanwege de warmte. Dit maakt het inbrekers gemakkelijk."

Inbrakenpiek rond donkere dagen
Toch ligt de inbrakenpiek volgens Passchier absoluut niet in de zomerperiode. "De piek ligt echt rond de donkere dagen, omdat dan duidelijk te zien is wanneer iemand wel en niet thuis is", verklaart de woordvoerder. "Ook zien we een piek met carnaval, omdat iedereen dan dagen van huis is."

"De zomerperiode is een typische periode waarin het inbrekers gemakkelijk wordt gemaakt", vertelt Coen Staal, voorzitter van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken. "Je ziet een lichte opwaartse golfbeweging. Normaal gesproken wordt ongeveer 5.000 keer per maand ingebroken in Nederland. In de zomerperiode ongeveer 15.000 keer in tien weken." De stichting probeert mensen met behulp van sociale media en radio-interviews bewust te maken van de gevaren.

Goed slot belangrijk
Volgens Staal spelen twee factoren een belangrijke rol, waardoor inbrekers het makkelijk hebben. "Ten eerste denken mensen dat ze een heel goed slot op hun achterdeur hebben. Zeventig procent van de sloten is echter slecht." Daarnaast kunnen mensen hun gedrag volgens hem aanpassen. "Laat je post bijvoorbeeld weghalen als je op vakantie bent. Zorg ervoor dat je huis er niet keurig opgeruimd uitziet. Maak het ze niet te makkelijk."

Een woninginbraak heeft 'extra impact' op de bewoners, weten ze bij Slachtofferhulp Nederland. "Dit komt omdat mensen zich in hun eigen huis veilig achten. Een inbraak wordt ervaren als inbreuk op de privacy", laat woordvoerder Gera te Velthuis in een reactie weten. "De mate van impact is voor iedereen verschillend. Dit is onder meer afhankelijk van de ernst van de gebeurtenis, eerdere ervaringen en reacties uit de sociale omgeving."

Cijfers
In heel Nederland werd in 2015 totaal 64.560 keer ingebroken, waarvan 20.124 pogingen mislukten. In de eerste zeven maanden van dit jaar, tot aan de zomervakantie dus, werd 945 keer ingebroken in woningen in West-Brabant. Overal is het aantal woninginbraken gedaald, meldt de politie Midden - en West-Brabant.

poll

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

  • Eens (59%)
  • Oneens (41%)
854 stemmen