Volledig scherm
Verscholen tussen het groen ligt het strooiendorp Sunclass, waarover al jaren gesteggeld wordt. foto archief BN DeStem

'Maak een keuze met bestemming Sunclasspark Nieuw-Vossemeer'

BREDA/NIEUW-VOSSEMEER. Of het Sunclasspark in Nieuw-Vossemeer volledig bestemmen voor de huisvesting van arbeidsmigranten óf strikt handhaven. Die twee opties gaf rechter Breeman donderdag nadrukkelijk mee aan de vertegenwoordigers van de gemeente Steenbergen en eigenaren van de huisjes die op het park staan.

In de Bredase rechtszaal stonden drie hoofdrolspelers wederom tegenover elkaar. Het gaat om de groep huiseigenaren die wil dat Sunclass het recreatieve karakter terugkrijgt, de groep glastuinders die een deel van de huizen gebruikt voor de opvang van hun Oost-Europese werknemers en de gemeente Steenbergen.

Begin vorig jaar legde deze gemeente 28 dwangsommen op aan de huiseigenaren op het park (lees: de glastuinders), vanwege overtredingen van het bestemmingsplan. Volgens dit bestemmingsplan mag er maar één huishouden per huisje zijn en geen permanente bewoning (langer dan vier maanden).

Na controle constateerde de gemeente dat lang niet alle huiseigenaren zich aan deze regels houden. De glastuinders vinden dat de definitie van een huishouden ruim is en vechten de dwangsommen aan. „Er zit toch geen maximum op het aantal mensen dat onder een huishouden valt?” aldus advocaat Arno de Brouwer namens de tuinders.

Ambtenaar Marc de Jong van de gemeente Steenbergen: „Als ze er niet permanent verblijven en één huishouden voeren, dan kunnen we arbeidsmigranten niet weren.”

De rechter doet over zes weken een uitspraak of de huisvesting van de arbeidsmigranten wel of niet in strijd is met het bestemmingsplan.

Lees vrijdag meer in BN DeStem

Poll

Bekende Nederlanders kunnen niet vaak genoeg in actie komen voor het goede doel.

Bekende Nederlanders kunnen niet vaak genoeg in actie komen voor het goede doel.

  • Eens (37%)
  • Oneens (63%)
1317 stemmen