Volledig scherm
Linda van der Giesen © BN/De Stem

LIVE: uitspraak in de zaak moord Linda van der Giesen

BREDA – De rechtbank in Breda doet vandaag uitspraak in de zaak tegen de man die zijn ex-vriendin Linda van der Giesen met pistoolschoten om het leven heeft gebracht. John F. heeft bekend dat hij de 28-jarige verpleegster uit Zevenbergen vorig jaar heeft doodgeschoten op de parkeerplaats van het TweeSteden Ziekenhuis in Waalwijk.

Grote vraag is in hoeverre het betoog van advocaat Jan-Hein Kuijpers gehoor vindt bij de rechtbank. De raadsman heeft aangevoerd dat zijn cliënt in een psychose handelde. Dat zou betekenen dat hem geen voorbedachte rade - dus moord - kan worden verweten, maar maximaal doodslag. De eis is tien jaar cel en tbs met dwangverpleging.

Onstuimige relatie
Volgens het Pieter Baan Centrum, waar F. is onderzocht, is hij verminderend toerekeningsvatbaar. Hij en Linda van der Giesen hadden een onstuimige relatie, waarbij John F. al langer de reputatie had van schuinsmarcheerder. Na de schietpartij kwam naar voren dat Linda en John F. meerdere malen aangifte van bedreiging tegen elkaar hadden gedaan.

In juli vorig jaar liep de verhouding definitief stuk toen Linda hem thuis op de bank aantrof met een ander. Vanaf dat moment had John F. het gevoel dat hem het leven voortdurend zuur werd gemaakt door een samenzwering van ex-vriendinnen. Die zouden ook hebben beraamd om hem een lesje te laten leren door leden van een motorclub. Dat zou de reden zijn dat hij illegaal een pistool had aangeschaft. Linda had het vermoeden van wapenbezit ook aan de politie gemeld.

Wanhoop
John F. zat ook in financiële problemen en moest zijn huis verkopen. Volgens raadsman Kuijpers was hij tot wanhoop gedreven toen hij uiteindelijk naar het ziekenhuis in Waalwijk reed, waar het slachtoffer als verpleegkundige werkte. Hij wachtte haar op en schoot Linda in haar auto dood. Hij had tevoren ook nog coke gesnoven. Zijn plan zou zijn geweest, volgens zijn advocaat, om zichzelf voor de ogen van Linda van het leven te beroven, maar hij handelde anders. De vraag is dus of hij psychotisch was toen hij de trekker overhaalde met het pistool gericht op zijn ex-geliefde.

Lees veel meer over de zaak in het dossier

Volg de uitspraak live aan de hand van de tweets van verslaggever Johan van Uffelen. 

Tweets door @bndsrechtbank

Volledig scherm

poll

Het enige dat tegen files helpt is een flinke economische crisis.

Het enige dat tegen files helpt is een flinke economische crisis.

  • Eens (49%)
  • Oneens (51%)
525 stemmen