Volledig scherm

'Liquidatie Gintas Macionis in Huijbergen minutieus gepland'

BREDA/HUIJBERGEN - De rechtbank in Breda trekt vanaf donderdag vijf dagen uit voor het proces over de geruchtmakende liquidatie van de Litouwer Gintas Macionis op de Groenendries in Huijbergen. Deze week worden de feiten behandeld, de strafeisen en de pleidooien zijn volgende week.

Veel is al duidelijk geworden in de bijna tweeënhalf jaar die zijn verstreken na de afrekening op 23 februari 2014. Eén van de verdachten is gaan praten. Die man staat, onder meer vanwege de veiligheid, vrijdag voor de rechter, terwijl de vier andere verdachten donderdag hun verhaal kunnen doen. Als ze tenminste gaan verklaren, eerder deden zij dat namelijk niet.

G.K. werd in Duitsland gepakt voor iets anders en schepte in de gevangenis op over de fatale schietpartij in het dorp in West-Brabant. Daarop werd hij aangehouden en kwam hij met het verhaal over de moord. Het drugsimperium van M.B. uit Bergen op Zoom speelt vermoedelijk een grote rol in de zaak. B. had een conflict met Macionis. Dat was zo hoog opgelopen dat de Litouwer een peilzender onder de auto van B. plakte, zodat hij altijd wist waar zijn vijand was.

Geen bewijs
​B. zou daarop een Balkan-bende opdracht hebben gegeven voor de liquidatie. Alleen kan de politie voor dat laatste geen bewijs vinden. Ze pakte de Bergenaar wel wel op voor de moord, maar B. kwam snel weer op vrije voeten. Het bleek dat B. door een lek bij de politie een week van tevoren al wist op welke adressen de recherche zou binnenvallen. Dat gaf hem en andere verdachten de tijd mogelijk bewijs op te ruimen.

De Bosniërs en Albanezen planden de liquidatie volgens het Openbaar Ministerie minutieus. De dag ervoor voerden ze een verkenning uit. Voor de liquidatie zou naar verluidt 6 kilo amfetamine en 50.000 euro zijn betaald. Vlissinger D.S., eveneens van Oost-Europese afkomst, zou de contacten hebben gelegd tussen B. en de Balkan-bende.

De politie beschikt over bewijs tegen de uitvoerders, waaronder geregistreerde telefoongesprekken van verdachten in de omgeving van de plaats van het delict, dna- en kruitsporen en een auto die vermoedelijk bij het misdrijf is gebruikt. En er zijn de verklaringen van getuige G.K. Als die betrouwbaar blijken, kan de rechtbank hoge straffen opleggen.

Volg hieronder de rechtszaak aan de hand van de tweets van Pieter van Klinken.

poll

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

  • Eens (40%)
  • Oneens (60%)
605 stemmen