Volledig scherm
© Busink

Liquidatie Dordrecht: 'Als Terry niet had geschoten, lagen wíj nu'

De schietpartij in Dordrecht waarbij op Hemelvaartsdag een 38-jarige man om het leven kwam, is het gevolg van een uit de hand gelopen ruzie. Verdachte Terry C. (27) schoot het slachtoffer neer, nadat die zijn auto naast de wagen van C. parkeerde. De twee waren al jaren verwikkeld in een vete.

De belangrijkste ooggetuige van de moord lijkt de vriendin van Terry C. Zij zit naast haar vriend in de auto als het incident plaatsvindt op de Merwedestraat in Dordrecht. De vrouw is door de politie uitgebreid verhoord.

Paniek
Volgens de 23-jarige vrouw heeft Terry haar op Hemelvaartsdag opgehaald van haar stage en draait hij om 16.15 uur zijn auto op het fietspad voor de deur van haar ouderlijke woning. Op dat moment, zo vertelt ze aan deze krant, duikt plots het slachtoffer op.

,,Mijn vriend riep in paniek tegen me dat ik eruit moest springen. Toen ik keek zag ik hem (het slachtoffer, red.) zitten. Hij deed zijn hand in een tasje. Bij een Antilliaan weet je wat dat betekent...''

Terwijl de vrouw het op een rennen zet, hoort ze een aantal schoten. Eenmaal in haar woning kijkt ze door een raam van boven naar beneden en ziet ze iemand op de grond liggen. Het is niet haar vriend, maar de man in de zwarte auto. Neergeschoten door Terry. Getuigen horen zes tot acht schoten, op de grond zien andere getuigen drie of vier hulzen liggen. Enkele omstanders proberen de 38-jarige man te redden, maar die is dodelijk geraakt door de kogels.

Schutter Terry vlucht met zijn grijze wagen naar Breda, maar verliest bij een botsing met een paaltje bij het wegrijden zijn voorbumper mét nummerplaat. Vermoedelijk staat het kenteken op naam van een Armeense familie in Raamsdonksveer, waar de politie kort erna een inval doet en alle vier de familieleden arresteert. Ook twee mensen voor de deur worden opgepakt.

De drie arrestanten op een weg in Breda, waar de politie met getrokken vuurwapens de inzittenden maant uit te stappen en op de grond te gaan liggen, blijken de broer en neef van Terry C., alsmede een derde inzittende. C. zelf meldt zich op Hemelvaartsdag pas later met zijn advocaat op het politiebureau in Breda.

De politie wil vrijdag alleen maar kwijt dat 'een ruzie' aanleiding was voor de schietpartij. Verder doet een woordvoerder geen enkele mededeling. Ook wil ze niet zeggen of er een (vuur)wapen is gevonden op het lichaam van het slachtoffer.

Kistje
De vriendin van Terry zegt dat het zelfverdediging is geweest van haar vriend. ,,Ik keur niet goed wat er is gebeurd, maar anders hadden wij in een kistje gelegen'', zegt ze. Voor de vrouw en haar familie is het een compleet raadsel waar de ruzie tussen Terry en het slachtoffer over ging. De mannen kennen elkaar uit de buurt en vrouwen uit beide families gaan goed met elkaar om. Zo speelden de kinderen van de vriendin, die ook samen met Terry een kind heeft, met de kinderen van het slachtoffer. Wel had Terry in het verleden flinke mot gehad met de broer van het slachtoffer en het ook aan de stok gehad met de 38-jarige Dordtenaar zelf.

Lichaam
Het slachtoffer woonde zelf jarenlang in de buurt en zijn schoonmoeder woont er nog steeds, een paar straten verderop. Die kwam direct na de schietpartij bij toeval aanrijden met een vriendin en probeerde het slachtoffer te reanimeren. Pas toen ze het lichaam omdraaide, ontdekte ze dat het haar schoonzoon was, met wie haar dochter vier kinderen heeft. Het jongste kind is nog maar een baby.

De schoonmoeder en vriendin van de doodgeschoten man willen niet reageren, maar laten doorschemeren dat ze zich niet kunnen voorstellen dat het slachtoffer zelf een wapen bij zich had.

Volledig scherm
Hulpdiensten aan het werk. © ANP

poll

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
280 stemmen