Volledig scherm
© ANP

Lijst met slechte verpleeghuizen vanmiddag openbaar

BREDA / ROOSENDAAL - Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) maakt dinsdagmiddag om vijf uur de lijst met elf instellingen bekend, waar inspectie zeer grote zorgen over heeft. Meerdere partijen in de Tweede Kamer hadden daar maandag om gevraagd. De branche zelf is niet blij met de maatregel.

Van Rijn:,,Ik wil ook snel namen en rugnummers bij de instellingen waarover de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de grootste zorgen heeft. En natuurlijk ook bij de instellingen die wel goed genoeg presteren en alles wat ertussen zit''.

De inspectie heeft het afgelopen jaar extra toezicht gehouden op 150 verpleeghuisinstellingen. Uit het rapport hierover bleek maandag dat de inspectie zeer grote zorgen heeft over elf instellingen.

Nog eens 38 verpleeghuizen doen het ook niet goed genoeg en blijven onder scherp toezicht staan.

Een derde van de onderzochte instellingen heeft te weinig oog voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg en weet zich niet goed te verbeteren. Bijna de helft meldt fouten niet of gebruikt deze informatie niet om de kwaliteit te verbeteren. In bijna 60 van de 150 instellingen voert het verplegend personeel geen tweede controle uit bij het toedienen van risicovolle medicijnen.

West-Brabant

Ook verschillenden instellingen uit West-Brabant staan in de lijst van onderzochte verpleeghuizen,  onder anderen Molenstaete, Raffy en Aeneas uit Breda, St. Elisabeth en Wiekendael uit Roosendaal, De Zeven Schakels in Zevenbergen, Moermont in Bergen op Zoom en Franciscus in Gilze.

De volledige lijst met de door de inspectie onderzochte verpleeghuisinstellingen staat hier online.

Betrokken

Medewerkers bleken wel erg betrokken en hadden aandacht voor de ouderen. Maar de kennis van het personeel is vaak onvoldoende, bijvoorbeeld over de omgang met dementie. In bijna 40 procent van de verpleeghuisinstellingen werkt het personeel niet volgens de protocollen en richtlijnen.

Niet de manier
Volgens de organisatie van zorgondernemers ActiZ is ingrijpen niet de manier. ,,Straffen helpt sowieso niet. De instellingen moeten juist hulp en ondersteuning krijgen. Er moet niet bezuinigd, maar juist geïnvesteerd worden'', zegt een woordvoerster.

Volgens de belangenbehartiger hebben zorgorganisaties vooral in grootstedelijke gebieden moeite met het vinden van voldoende gekwalificeerd personeel. Anderen hebben door bezuinigingen onvoldoende financiële middelen om te investeren in noodzakelijke aanpassingen van hun gebouwen, om te voldoen aan de zwaardere zorgvraag van hun cliënten

Volledig scherm
© ANP

Live Voetbal

SDC PuttenSDC
20:45
PSVPSV
away logo

poll

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

  • Eens (78%)
  • Oneens (22%)
856 stemmen