Volledig scherm

Lezers kiezen bij namageving rondweg Oudenbosch voor 'foute' Garibaldi

OUDENBOSCH - Als het aan de lezers van BN DeStem ligt gaat de rondweg bij Oudenbosch Via Garibaldi heten.

Op de website van deze krant brachten 314 mensen hun stem uit: 24 procent koos voor Via Garibaldi. Halderbergeweg werd met 20 procent tweede en de derde plek is voor de naam Koepelbaan die 14 procent van de stemmen kreeg.

Indiener van de naam Via Garibaldi is Oudenbosschenaar Pim Kantebeen. "Vrijwel elke Italiaanse stad heeft wel een straat of plein met die naam. De reden dat wij dat niet hebben is, dat Giuseppe Garibaldi 'aan de andere kant vocht', dus tegen de uit Oudenbosch afkomstige zouaven."

Volgens Kantebeen schept een vernoeming naar de Italiaans-nationalistisch strijder een 'neutraler perspectief' waarvan je iets kunt leren. "De meeste mensen hebben tegenwoordig juist meer met de principes waar Garibaldi voor vocht, zoals scheiding van kerk en staat."

Giuseppe Garibaldi leidde in de 19e eeuw diverse opstanden in Italië, dat tussen 1820 en 1870 vanuit een aantal losse provincies weer een centraal geleide staat wordt. Hij werd vanwege zijn revolutionaire acties een paar keer verbannen, maar wordt uiteindelijk toch parlementslid.

De straatnaamcommissie die het Halderbergs college van B en W adviseert, liet eerder al weten 'zeer serieus' naar de ideeën van de bevolking te kijken. De rondweg wordt 17 september officieel geopend.

poll

Fijn dat de sneeuw weer weg is. Zorgt voor meer ellende dan plezier.

Fijn dat de sneeuw weer weg is. Zorgt voor meer ellende dan plezier.

  • Eens (77%)
  • Oneens (23%)
473 stemmen