Volledig scherm
Gloednieuwe OKE directieteam Joyce Hartman en Ad Paantjens leverde op de drie scholen waterflesjes met een Piaggio-scooter af.

Leren op eigen niveau en in eigen tempo in Roosendaal

ROOSENDAAL - Leerlingen van alle KPO-scholen (Katholiek Primair Onderwijs) kregen maandag bij de start van het nieuwe schooljaar een bidon. Op basisschool Cortendijck kwam het gloednieuwe directieteam, bestaande uit Joyce Hartman en Ad Paantjens, de waterflesjes met een Piaggio-scooter afleveren.

Voor de kinderen van Cortendijck is het nieuwe schooljaar extra spannend. De school begint met een nieuw onderwijssysteem waarbij elk kind zijn of haar eigen leerroute volgt. Cortendijck is de eerste school in Roosendaal met deze methodiek.

OKE
Bovendien vormt Cortendijck nu met de KPO-scholen Saffier en Klaverweide de Organisatorische Eenheid Kortendijk (OKE), met Hartman (hiervoor directeur van Saffier) en Paantjens (hiervoor directeur Klaverweide) als managementteam. Hartman benadrukt dat ze Cortendijck er niet 'bij' doen. "De scholen zijn allemaal even belangrijk."

Het leerlingenaantal van Cortendijck loopt al jaren terug. De school start dit schooljaar met 60 leerlingen, De Saffier met 150 en Klaverweide met 310. Door op elke school met een onderscheidend concept te werken hoopt KPO op een evenwichtigere verdeling.

Hartman: "De Saffier werkt met het BAS-concept met veel structuur en regelmaat, en de Klaverweide met Actief Leren. Daar voegen we nu op Cortendijck het Persoonlijk Leren aan toe. Ouders kunnen dan een basisschool kiezen op basis van wat het beste bij hun kind en hun situatie past."

Eigen niveau en tempo
Leerlingen werken bij Persoonlijk Leren werken op hun eigen niveau en in hun eigen tempo. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat een kind met taal op een hoger niveau zit dan met rekenen. Alle kinderen blijven over. Met hun eigen stamgroep vieren de kinderen verjaardagen en hebben ze vakken als muziek en gym.

Alle leerlingen van Cortendijck hebben als hulpmiddel een iPad gekregen. Zara van Ineveld (11) uit groep 8 mocht maandag de eerste in ontvangst nemen. Trots klemt ze het kleinood tegen haar borst. "Ik weet nog niet wat we ermee gaan doen, maar ik vind het wel heel leuk."

KPO heeft het nieuwe onderwijsconcept goed met ouders gecommuniceerd, zegt Hartman. "Er zijn geen kinderen van school gehaald."

Volledig scherm
Gloednieuwe OKE directieteam Joyce Hartman en Ad Paantjens leverde op de drie scholen waterflesjes met een Piaggio-scooter af.
Volledig scherm
Basisschool Cortendijck: Zara Ineveld (groep 8) met de 1e IPad. © Tonny Presser/Pix4Profs

poll

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

  • Eens (51%)
  • Oneens (49%)
454 stemmen