Volledig scherm
© Thinkstock

Lepelstraatse boer die over koe reed, wilde dier alleen maar redden

BREDA/LEPELSTRAAT - De boer uit Lepelstraat die 25 mei zijn koe zou hebben mishandeld wilde het dier alleen maar redden.

Dat zei de boer donderdag voor de rechtbank in Breda.

Het beest had de dag ervoor de ernstige en besmettelijke kalverziekte gekregen en kon nauwelijks op eigen benen staan. Het dier lag die dag in een grote modderpoel en kon niet opstaan. Met zijn tractor probeerde de boer de koe daaruit te krijgen.

Donderdag bij de rechtbank in Breda deed de man voor het eerst in het openbaar zijn verhaal. Gekrenkt door alle aandacht die hij in de media had gekregen. Hij zou over de koe zijn gereden, zo meldde het bericht dat de politie had verspreid en door vele media werd overgenomen.

Die aanklacht werd donderdag teniet gedaan. Ja, hij was in zijn pogingen om het dier te bevrijden wel tegen het dier aan gereden. Maar niet erover. Dat bleek uit de opgenomen beelden die in de rechtbank minutieus en beeld voor beeld werden bekeken.

Ook de rechter concludeerde uiteindelijk dat de boer niet over de koe heen was gereden en sprak hem van dat deel vrij.

,,Ik geloof dat u oprecht heeft willen proberen de koe te redden'', zei de politierechter. ,,U bent daarbij echter wel te ver gegaan.'' Daarmee doelde ze op het feit dat de man te onvoorzichtig had gereden, waardoor hij de koe raakte. En ook doelde ze op de frustratie bij de man toen het niet lukte de koe los te krijgen. Hij schopte toen enkele malen tegen de kop van het dier aan. Vanwege die twee dingen legde de rechter wel straf op aan de man: zestig uur taakstraf, voorwaardelijk.

Agressieprobleem

Dat de boer zijn koe schopte komt onder meer door een agressieprobleem. Hij reageert opvliegend op zaken die niet gaan zoals hij wil. Inmiddels heeft de man daar zelf hulp voor gezocht van een psycholoog. De rechter vroeg nog of dat misschien nog nader moet worden onderzocht door een forensische gedragsdeskundige.

Maar de man had haast met de uitspraak. Daar was geen tijd voor, want de gevolgen van een veroordeling hangen als een zwaard van Damocles boven zijn hoofd, zo liet hij de rechter weten.

De koeien van de boer geven melk voor Friesland Campina. Dat bedrijf heeft laten weten niet in zee te willen gaan met een dierenmishandelaar. De veroordeling van gisteren kan daardoor het einde betekenen van het melkveebedrijf van de man. En daarmee ging het toch al slecht, omdat de melk momenteel onder kostprijs wordt verkocht. ,,Maar als je dan ook nog eens die inkomsten verliest, is het einde verhaal'', legde advocaat Bas van Riel van de man uit.

poll

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

  • Eens (40%)
  • Oneens (60%)
610 stemmen