Volledig scherm
Foto ANP

'Leescultuur in West-Brabant moet veranderen'

De leescultuur in West-Brabant moet op de schop. Er wordt in deze regio minder gelezen dan in de rest van het land, blijkt uit de cijfers van het jaarverslag van Bibliotheek VANnU. Dat komt volgens directrice Frederique Assink-Aben door de cultuur.

"De leescultuur is in West-Brabant anders dan in de rest van het land. Dat heeft te maken met vroeger, toen hier nog veel fabrieken stonden. West-Brabanders zijn harde werkers, die graag hun handen uit de mouwen steken en het maar lui gedrag vinden om met een boek op je kont te zitten. Daarbij wordt niet gedacht aan hoe goed het is voor je ontwikkeling om er een boek bij te pakken", vertelt de directrice. Ze baseert haar uitspraken op cijfers en onderzoeken, van onder meer de Koninklijke Bibliotheek, en haar eigen ervaringen.

In 2015 was gemiddeld 20,3 procent van de inwoners in het werkgebied van Bibliotheek VANnU (gemeenten Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen en Zundert) lid van de bieb, zo blijkt uit het jaarverslag van VANnU. Dat ligt zo'n twee procent lager dan in heel Nederland. Moerdijkers zijn de grootste boekenliefhebbers, Rucphen en Zundert tellen procentueel gezien de minste biebleden. Daarbij moet wel de kanttekening gemaakt worden dat de inwoners van Rucphen en Zundert pas sinds begin 2015 gebruik kunnen maken van Bibliotheek VANnU. Die gemeenten sloten zich op 1 januari namelijk aan bij VANnU.

De leescultuur baart Assink zorgen. "Want lezen is nou eenmaal heel belangrijk voor je ontwikkeling."

Lees vrijdag meer in BN DeStem over onder andere de oplossingen die Assink in haar hoofd heeft.

poll

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

  • Eens (96%)
  • Oneens (4%)
100 stemmen