Volledig scherm
Op het Munnikenheidecollege werden voorlichtingsfilmpjes gemaakt, waarin leerlingen praten over roken, drinken, gamen, groepsdruk en energiedrank. Theater Helder speelde voor de leerlingen een toneelstuk over dit thema. FOTO Peter van Trijen/pix4profs

Leerlingen Munnikenheidecollege in Rucphen maken antirook en -alcoholfilmpjes

RUCPHEN - "Wat denk je, zal ik mijn ketting aandoen, vinden kinderen dat leuk?" Schooldirecteur Henri van het Hof knikt. "Zeker. Doe maar."

Fluks grijpt burgemeester Marjolein van der Meer Mohr in haar tasje om zichzelf het zilveren ambtssieraad in een handomdraai om te hangen. Ze vindt het belangrijk vandaag bij de première van de voorlichtingsfilmpjes te zijn, zegt ze. "We doen als gemeente heel veel aan voorlichting van de jeugd. Niet alleen uit gezondheidsoogpunt, ook vanuit overlastaanpak. Samen met Jeugd en Gezin, scholen, politie benaderen we gezinnen met kinderen die dreigen te ontsporen."

Daar zien de kinders uit de derde klas die de filmpjes maakten en de jonkies uit de eerste die als premièrepubliek dienen, niet naar uit. Verrassend stil met af en toe een onvermijdelijke giebellach kijken ze naar de twee minutenspots over roken, drinken, gamen, groepsdruk en energiedrank.

De filmpjes werden gemaakt door handvaardigheidsdocent Maarten van Vugt die negen derdeklassers interviewde. Hij deed dat op verzoek van Theater Helder uit Geldrop dat met educatieve programma's door het land trekt. Ter illustratie en inspiratie. Bij Mike de Bruijn (14) en Janick de Rooij (13) uit RM1a is dat behoorlijk gelukt. "Interessant", zegt Mike. "Je moet erover na gaan denken. Maar ik denk niet dat ik ga roken of drinken. Ik voetbal."

Lees donderdag meer in BN DeStem

poll

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
735 stemmen