Volledig scherm
© Thinkstock

Leegloop KBO Stampersgat door kapotte lift

STAMPERSGAT - De KBO Stampersgat dreigt steeds meer leden te verliezen nu de lift in dorpshuis De Steiger al maanden defect is. 

Bestuurslid Jan Kuipers zegt dat behalve de lift er veel meer aan het twee jaar terug opgeleverde gebouw mankeert. "De lift weigert dienst, maar ook de verwarming is een drama en de nooduitgang is ronduit gevaarlijk voor ouderen of mensen, die slecht ter been zijn." Kuipers zit nog niet zo lang in het bestuur van de KBO. "Ik kaart dit probleem op persoonlijke titel aan, wil de besturen niet voor de voeten lopen.

Ik weet wel dat onze voorzitter en de beheersstichting dorpshuis geregeld in gesprek zijn met de gemeente hierover. Maar dat overleg lost niets op."

De activiteiten van de ouderenbond zijn vrijwel allemaal in de bovenzaal van De Steiger. "Als de lift al gebruikt kan worden, veroorzaakt het ding kabaal en dat zorgt bij ouderen voor paniek en angst. Bovendien moet de groene bedieningsknop constant ingedrukt worden, anders valt te lift stil."

Omdat de liftdeur naar buiten toe open gaat, is de toegankelijkheid voor ouderen of gehandicapten slecht. Kuipers merkte dat ouderen dan maar eieren voor hun geld kiezen en óf de trap nemen óf de vereniging de rug toekeren. De temperatuur in de zaal waar de KBO-ers koersballen is ondermaats, somt hij een ander probleem op.

"En de nooduitgang is uitsluitend te bereiken via een trapje en het toneelpodium. Met bordjes staat dat niet aangegeven. De trap naar buiten toe is trouwens vergrendeld. De veiligheid van onze ouderen, trouwens van alle bezoekers, komt hiermee in het geding." Hoe goed bedoeld ook, voorzitter Jan van Middelkoop van Dorpshuisbeheer vindt dat Kuipers zich beter kan scharen achter zijn eigen voorzitter Jan Voet.

"Die schuift samen met ons en de gemeente aan tafel om de problemen te tackelen. Dat vergt misschien enig geduld, maar is altijd beter dan op eigen houtje handelen." Van Middelkoop zegt de druk heus op te voeren. "Zo worden deze week lekkages aan het dak hersteld, moet de kelder aangepakt worden en komt, hoe dan ook, de lift ook aan de orde.

De vernieuwbouw is destijds op duurzame basis geschiedt, hetgeen zo veel wil zeggen dat er de eerste veertig jaar geen groot onderhoud hoeft plaats te vinden. Niets is echter minder waar: de lift is inderdaad een draak van een ding en de verwarmingsketel is verkeerd afgesteld. De gemeente is daar inmiddels ook van doordrongen."

poll

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

  • Eens (86%)
  • Oneens (14%)
893 stemmen