Volledig scherm
© Thinkstock

Leden van na moord op Gintas Macionis opgerolde wietbende wacht jaren cel

BREDA – De vermoedelijke leden van de wietbende rondom Bergenaar Miloud B. hebben maandag forse strafeisen te horen gekregen. Leider B. zou zes jaar de bak in moeten, zijn rechterhand Mehmet ‘Hadji’ C. vier jaar. Dat eiste officier van justitie Paul Emmen in de rechtbank in Breda.

De bende werd opgerold na de moord op Litouwer Gintas Macionis op 22 februari 2014 op de Groenendries in Huijbergen. Macionis was een kweker die in conflict zou zijn gekomen met de 42-jarige B. Volgens justitie liet B. Macionis ombrengen, al vond het daar nooit het bewijs voor.

Tegen andere verdachten werden ook straffen geëist maandag. Zij zouden wat justitie betreft moet werken of zelfs tweeënhalf jaar de cel in.

Observatieteams van de politie hebben in Hoogerheide, Bergen op Zoom, Antwerpen en Steenbergen verschillende keren met verrekijkers staan meekijken hoe sporttassen met wiet werden overgedragen aan anderen. Via taps bleek dat er vaak meer dan tien en soms zelfs meer dan twintig kilo wiet in zo’n tas zat. Na een deal in Antwerpen, op 5 mei vorig jaar, werden de Fransen op de snelweg E19 richting Parijs staande gehouden. In de kofferbak zesenhalve kilo hennep.

Volgens officier van justitie Paul Emmen gaf het dossier een uniek kijkje in de wereld van de grootschalige internationale drugshandel. ,,De bende werd geleid als een familiebedrijf’’, zei hij. "Vrouwen en gepensioneerden verrichten hand- en spandiensten zonder verder vragen te stellen.’’

Vorige week maakte justitie bekend dat het tegen beide leiders van de bende 5 miljoen euro gaat eisen. Dat zou de winst zijn die de twee maakten met hun criminele bezigheden. Die vordering zal pas later worden besproken als de vonnissen definitief zijn.

poll

Nederland moet snel werk maken van goede openbare toiletvoorzieningen voor iedereen

Nederland moet snel werk maken van goede openbare toiletvoorzieningen voor iedereen

  • Eens (94%)
  • Oneens (6%)
788 stemmen