Volledig scherm
© Chris van Klinken/Pix4profs

Lang wachten op een korte glimp van de JSF in Huijbergen

HUIJBERGEN – Op de normaal zo rustig heide aan de Moerkantsebaan wemelde het dinsdagmiddag van de mensen. Vliegtuigspotters waren alsnog of nogmaals gekomen om een glimp op te vangen van het nieuwe F-35 gevechtstoestel van de luchtmacht. 

Twee toestellen van het type F-35 -ook bekend als Joint Strike Fighter- zijn voor twee weken gestationeerd op vliegbasis Leeuwarden voor trainings- en testdoeleinden. Aanvankelijk zou het grote publiek één van de toestellen afgelopen donderdag kunnen spotten tijdens een uitgebreide rondvlucht langs typisch Nederlandse bezienswaardigheden en de belangrijkste luchtmachtlocaties. Deze vlucht werd op het laatste moment afgeblazen vanwege laaghangende bewolking. Een testvlucht met twee F-35's ging wel door.

Vliegtuigspotter Jan Schram uit Bergen op Zoom ziet de toestellen dinsdag voor de twee keer. Donderdag stond hij met zijn camera met telelens aan de andere kant van de baan. “De foto's zijn niet het belangrijkste, iedereen maakt dezelfde plaatjes. Het gaat om de ervaring als zo'n bonk energie voorbij komt."

Cynthia Elout uit Hoogerheide zag het toestel ook tijdens de testvlucht van vorige week. "Ik wou dit toestel toch nog even zien, want voorlopig komt het daar niet meer van. Naar Leeuwarden rijden om ze te zien tijdens de luchtmacht open dagen is voor mij niet haalbaar qua afstand”, zegt Elout die samen met haar 5-jarige dochter naar het vliegtuig kwam kijken.

Bovenop één van de zandheuvels tuurt de 70-jarige Emmie Gulickx met een verrekijker naar het luchtruim. "Onvoorstelbaar dat zo'n machine de lucht in kan. Het is wel interessant dat dit een nieuw vliegtuig is, maar als het alleen een F-16 was geweest dan was in ook gaan kijken.”

Om 15.42 uur staan alle neuzen en camera's op de spottersplaats dezelfde richting op. De langverwachte F-35 vliegt over vliegbasis Woensdrecht, met aan zijn zijde een F-16 vanwaaruit foto's worden gemaakt van het fonkelnieuwe toestel. Kennelijk lukte de foto in één keer, aangezien de toestellen linea recta doorvlogen naar Zeeland voor een kiekje met op de achtergrond Middelburg en Neeltje Jans.

Live Voetbal

SDC PuttenSDC
20:45
PSVPSV
away logo

poll

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

  • Eens (78%)
  • Oneens (22%)
860 stemmen