Volledig scherm
Drie keer Jack Nelemans. Als bekkenist, vaandeldrager en als klepperaar.

Laatste klepperaar van Breda overleden

BREDA - Jack Nelemans (1939-2016), de laatste klepperaar van Breda, is overleden. "Een man met een fenomenaal ritmegevoel", aldus jazzmuzikant Joep Peeters. Nelemans was de oud-vaandeldrager van Harmonie Concordia in het Ginneken, maar iedereen kende hem als de klepperaar. "Hij speelde niet met de harmonie mee, maar na afloop van een concert sprong hij met zijn kleppers op het biljart van het café Sientje van Opstal en dan was het feest", zegt Toon van Miert, oud-secretaris van de harmonie. Nelemans werd met zijn optredens een lokale bekendheid met zijn twee speciaal voor hem gemaakte kleppers.

Joep Peeters heeft vaak met Nelemans samengespeeld. Peeters: "Ik begeleidde hem geregeld op zijn favoriete nummer 'In gedachten zie ik het kerkje weer'. Tijdens jazzconcerten in de Roaring Twenties Club begon hij soms spontaan mee te spelen. Wat dat betreft was hij van alle markten thuis. Hij speelde net zo makkelijk een mars, een wals of jazz. Dat voelde hij perfect aan."

Na het overlijden van klepperaar Chris de Bruijn was Nelemans de laatste nog levende klepperaar van Breda en misschien wel van heel Nederland.

poll

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

  • Eens (97%)
  • Oneens (3%)
72 stemmen