Volledig scherm
Marc Goos voor de start van de Eneco Tour 2015 in Breda in gesprek met ploegmaat Maarten Tjallingi. © Ron Magielse/het fotoburo

Laatste kans wielrenner Marc Goos na nieuwe operatie

WIELRENNEN - Terwijl zijn ploeggenoten zichzelf in Girona voorbereiden op het nieuwe seizoen, zit Marc Goos nog altijd thuis. De naar Bosschenhoofd verhuisde Dorstenaar werd onlangs opnieuw aan zijn heup geopereerd: „Het is alles of niets nu.”

Anderhalf jaar duurt de nasleep van de heupbreuk van Goos inmiddels al. In juni 2014 kwam de renner van LottoNL-Jumbo (toen nog Belkin) ten val tijdens de proloog van de Ronde van Zwitserland. Het herstel verliep aanvankelijk voorspoedig en in de winter kon hij de voorbereiding op het seizoen 2015 weer oppakken. Toen kwam de eerste tegenvaller: een bloedvat bleek geraakt, waardoor de doorbloeding naar de kop van zijn heup niet goed was en een deel van het bot afstierf. Rust en een stamceltransplantatie in april moesten dat bloedvat herstellen.

Resurfacing

„Dat is niet gelukt”, vertelt Goos zelf. „Daarom heb ik een volgende stap moeten zetten: resurfacing.” Er is als het ware een nieuwe metalen schil om de heupkop van de wielrenner geplaatst tijdens een operatie, nu twee weken geleden. „Ik hoop in het voorjaar te weten of dit wel werkt. Na drie maanden revalideren hoop ik weer te kunnen gaan trainen.”

Laatste kans

Het is het laatste redmiddel voor Goos, die voor het seizoen 2016 nog onder contract staat bij de enige Nederlandse WorldTour-ploeg. Verloopt het herstel wederom niet zoals gepland, dan is zijn wielercarrière voorbij.

Goos: „Het is mijn laatste optie. Het is alles of niets. Ik had drie mogelijkheden: of ik deed niets en zou ook in het dagelijks leven met pijn lopen. Of ik zou een kunstheup moeten nemen, maar dat is zo beperkend en ik ben pas 25. Of ik zou dit doen, een soort gedeeltelijke kunstheup. Dat is de beste oplossing voor in het dagelijks leven en mijn wielercarrière. Ik heb goede hoop om hiermee nog te kunnen koersen. De fietsbeweging is eigenlijk ideaal voor een heup. Schokbelasting zoals lopen of voetballen wordt afgeraden met deze heup, maar wielrennen kan perfect. Alleen Parijs-Roubaix is misschien niet ideaal, maar daar liggen mijn kwaliteiten toch niet.”

poll

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

  • Eens (39%)
  • Oneens (61%)
596 stemmen