Volledig scherm
© Gerard van Offeren/Pix4Profs

'Krimp basisscholen West-Brabant slaat om in groei'

BERGEN OP ZOOM/ROOSENDAAL - De basisscholen in Zwingelspaan en Moerstraten zijn voorlopig de laatste schoolgebouwen in West-Brabant die de deuren moeten sluiten. Dat is althans de voorspelling van de verschillende schoolbestuurders in deze regio.

In ieder dorp een school. Dat is het credo van elk schoolbestuur. Daarom bestaat er al jaren een vergaande samenwerking tussen directies en docenten. Het delen van mensen en middelen bespaart kosten en werkt efficiënter. „Maar dan nog kan het gebeuren dat je moét sluiten. Het getal 23 speelt daarbij een belangrijke rol. Als het aantal leerlingen onder de 23 duikt, dan verplicht het ministerie van Onderwijs de school te sluiten. Dat gebeurde een paar jaar geleden bij onze school in De Heen”, aldus Ad van Geel, algemeen directeur van de Lowys Porquin Stichting (LPF).   Onder LPS-vlag vallen meer dan dertig scholen in onder meer Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht. „Onderschat niet de rol van ouders en kinderen. Zij vinden het ook niet ideaal als er drie klassen worden samengevoegd. Ik ben blij dat het in De Heen goed is afgewikkeld. We hebben de sluiting geëvalueerd en kinderen en ouders zijn tevreden dat ze met grotere scholen te maken hebben”, aldus Van Geel.
Zijn verhaal wordt bevestigd door de 10-jarige Maura uit De Heen. „In het begin vond ik het lastig, ik moest naar een andere school waar ik bijna niemand kende. Maar gelukkig gingen er twee vriendinnen mee.”   Nu vindt ze haar klas, bij de Nieuwe Veste in Steenbergen, leuker dan eerst. Bevolkingsprognoses laten zien dat er na jarenlange krimp ook in het westen van West-Brabant een kentering komt. Van Geel: „Voor Bergen en Steenbergen verwachten we vanaf 2018 een lichte stijging, voor Woensdrecht pas vanaf 2025. We hebben goede hoop dat we onze huidige scholen kunnen behouden.”   Bestuurder Kees Mens van KPO Roosendaal deelt die mening. Onder KPO valt de Moerstraatse Theresia-school die vandaag sluit. „In Moerstraten is de prognose dat er 2 kinderen per jaar worden geboren, we hadden daar geen aanwas. In andere dorpen zoals Heerle, Nispen en Wouwse Plantage is dat een ander verhaal. De scholen redden het daar wel.”   Lees vrijdag meer in BN DeStem
  Bekijk op deze kaart hoeveel leerlingen uw school telt    

poll

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

  • Eens (68%)
  • Oneens (32%)
38 stemmen