Volledig scherm

Kosten fusie gemeenten Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen 4,5 ton duurder

ALPHEN - De ambtelijke fusie tussen Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen (ABG) kost 4,5 ton meer dan begroot. Ook zijn er aanloopproblemen met onder meer bereikbaarheid, ziekteverzuim en dienstverlening.

Dat blijkt uit de tussenrapportage die bestuursvoorzitter Joeri Minses en directievoorzitter Gerard Vlekke gisteren in Alphen presenteerden. De respectievelijke burgemeester van Alphen-Chaam en gemeentesecretaris van Gilze en Rijen kijken terug op ‘ingrijpende en intensieve maanden.”

De medewerkers (275) en bestuurders hebben flink moeten schakelen om de vele aanpassingen en reorganisatie te kunnen bolwerken. „Dat waarderen we zeer, te meer omdat de dienstverlening in het algemeen op peil is gebleven”, aldus Joeri Minses.
Toch behoeft juist dienstverlening in een aantal gevallen verbetering.

Niet vreemd in zo’n jonge organisatie, vinden beide bestuurders, die het hoofd moesten bieden aan onder meer klachten over te hoge werkdruk en een flinke toename van het aantal zieken van 5 naar ruim 7,5 procent op het hoogtepunt. „We zitten nu weer op 5,7, maar gaan er verder aan werken”, zegt Vlekke. Verzuim, de decentralisaties en de diverse sollicitatierondes maakten dat de kosten hoger uitvielen.

Het gevolg is dat de winst van de fusie die is ingeboekt op 8 ton, 4,5 ton lager uitvalt. Volgens een verdeelsleutel betalen Alphen-Chaam 101.700 euro, Baarle-Nassau 97.200 euro en Gilze en Rijen 242.100 euro extra. Gerard Vlekke vindt het overigens een beperkt bedrag op een begroting van 24,5 miljoen.

Zaken die concreet aangepakt gaan worden zijn verbeteren van telefonische bereikbaarheid, sneller betalen van facturen, wachttijden bij de balies terugdringen, tijdig beantwoorden van e-mails en de animo voor de drie websites van de gemeenten.

poll

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

  • Eens (70%)
  • Oneens (30%)
128 stemmen