Volledig scherm
Standaard onderdeel van de training is nog altijd de zware Elementraire Commando Opleiding. © Lex de Meester

Korps Commandotroepen beloond voor hun anonieme moed

ROOSENDAAL - Sinds 1947 kreeg geen enkel Nederlands korps meer een Militaire Willems-Orde. Aanstaande dinsdag hangt koning Willem Alexander de zogenaamde cravatte aan het vaandel van het Roosendaalse korps. Dan vertelt hij ook waarom het KCT deze allerhoogste militaire onderscheiding krijgt.

De Militaire Willems-Orde (MWO) wordt verleend voor daden die getuigen van 'Moed, Beleid en Trouw'. Dat zijn drie van de vijf kernwaarden die het Roosendaalse Korps Commandotroepen al sinds enkele jaren hoog in het vaandel heeft staan.

Voor de groene baretten, die in commando's Marco Kroon en Gijs Tuinman al twee Ridders Militaire Willems-Orde hebben, is het een beloning voor jarenlang in grote geheimhouding werken. Want aan de Commandobaan in Roosendaal zouden ze hun daden best van de daken willen schreeuwen.

Maar het werk van een special forces operator, zoals de commando's inmiddels worden genoemd, balanceert altijd tussen geheimzinnig en zinnig geheim. Over hun missies is weinig of niets bekend.

Zaterdag twee grote reportages in BN DeStem over het elitekorps van de Nederlandse krijgsmacht.

Volledig scherm
De special forces van het KCT zijn overal inzetbaar. Zelfs in de bergen of waterrijke gebieden. © Robert van den Berge/het fotoburo

poll

Nederland moet snel werk maken van goede openbare toiletvoorzieningen voor iedereen

Nederland moet snel werk maken van goede openbare toiletvoorzieningen voor iedereen

  • Eens (94%)
  • Oneens (6%)
332 stemmen