Volledig scherm

Kop over kop rijdt door West-Brabant (fotoalbum)

ETTEN-LEUR - Zondagochtend vertrokken er vanaf het Rat Verlegh-stadion in Breda 169 kopmannen voor een honderd kilometer lange ploegentijdrit. Met deze Red Bull Kop Over Kop Race haalde West-Brabant een bijzonder wielerconcept binnen.

De ploegen bestonden elk uit vijf renners maar de tijdrit begon telkens met één renner. Deze kopman kreeg in Sprundel gezelschap van een tweede renner, de stoemper. In Roosendaal kwam er een klimmer bij, gevolgd in Hoogerheide door een meesterknecht. In het Vlaamse Essen voegde de vijfde renner, een sprinter, zich bij de ploeg.

Ploegen
De complete ploegen, in het totaal 844 renners, finishten waar de kopman 's ochtends was gestart bij het stadion. Daar was het al vroeg druk.Voor de achterblijvers waren er fietsdemonstraties. "Het gaat om een combinatie van uithoudingsvermogen, samenwerking en tactisch ploegenspel. Elk teamlid is cruciaal", legde de microfonist uit.

De deelnemers verdwenen na een rondje rond het stadion richting Sprundel. Daar stonden aan de Neerhof de stoempers klaar om aan te sluiten bij de kopmannen. Ze draaiden er warm op rollen. Zo tegen de klok van elf uur brak het zonnetje door en verschenen de eerste pilsjes op het terras van café De Coop.

Verderop bij de rotonde kon een aanstormend tweetal maar net een groep overstekers ontwijken. Minder goed liep het af Achter de Molen in Etten-Leur waar een deelnemer viel en zijn sleutelbeen brak.

Overwinning
De overwinning ging naar het Star Cycling Team uit Princenhage. "Wanneer er een nieuwe renner bij kwam met nieuwe krachten voerden we het tempo op", legde kopman Dylan de Kok uit. Samen met Stefan Laurijssen, Guus de Graauw, Jelle Jumelet en Jurgen Verbocht deed hij 2 uur en 18 minuten over het traject. De snelste vrouwen waren de CS303 Chicks met een tijd van 2 uur en 38 minuten.

Lees maandag meer in BN DeStem

Volledig scherm
Parcours van Red Bull Kop over Kop door West-Brabant en België
Volledig scherm
Volledig scherm

poll

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

  • Eens (93%)
  • Oneens (7%)
148 stemmen