Volledig scherm
De special forces van het KCT zijn overal inzetbaar. Zelfs in de bergen of waterrijke gebieden. © Robert van den Berge/het fotoburo

Koning beloont Korps Commandotroepen voor hun anonieme moed (fotoalbum)

ROOSENDAAL - Het Korps Commandotroepen, de elite-eenheid van het Nederlandse leger, heeft dinsdag een Militaire Willems-Orde ontvangen voor hun buitengewone inzet in Afghanistan. Koning Willem-Alexander verzorgde hoogstpersoonlijk de uitreiking. Bekijk de foto's in het fotoalbum

Het is voor het eerst sinds 1947 dat een complete eenheid zo hoog wordt onderscheiden voor een naoorlogse missie. De "special forces" uit Roosendaal worden onderscheiden voor hun inzet in Afghanistan in de periode maart 2005 tot september 2010.

Koning Willem-Alexander zei dat de eenheid zich kan meten met de beste 'special forces' in de wereld. Alle dragers van de groene baret, en voormalige dragers daarvan, kunnen 'trots' zijn, aldus de koning die zijn 'diep ontzag' uitsprak voor de commandotroepen.

,,In een land als Afghanistan is de wereld niet zwart-wit", zei hij verder. ,,Tijdens eerdere bezoeken heb ik dat zelf ervaren. Er zijn in totaal meer dan 110 gevechten geweest en 170 operaties uitgevoerd. Sommige gevechten duurden uren, sommige zelfs dagen. Wie de verhalen leest en hoort, heeft diep ontzag."

Ook minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert hield een toespraak. Zij heeft de eenheid voorgedragen voor de onderscheiding. ,,Het Korps Commandotroepen heeft in Afghanistan een optreden laten zien dat niet vanzelfsprekend is." Het kenmerkt de commando's, zo zei ze. ,,Een commando gaat door waar anderen stoppen."

Samenwerking
Eerder kregen de twee commando"s Marco Kroon en Gijs Tuinman de Militaire Willems-orde uitgereikt. Zij hebben altijd benadrukt dat ze het niet hadden kunnen doen zonder de inzet van hun dienstmakkers. Voor hen komt er nu dus ook de allerhoogste waardering. Bij de ceremonie waren verder geen commando's aanwezig die nog operaties uitvoeren. Hun identiteit wordt zoveel mogelijk geheim gehouden.

Oud-Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm was aanwezig bij de ceremonie. Hij was toentertijd verantwoordelijk voor de missies. Volgens hem is de voordracht van deze eenheid meer dan terecht. ,,Zij zijn voor de troepen uitgegaan en hebben baanbrekend werk moeten verrichten in vaak moeilijke omstandigheden en altijd met respect voor de lokale bevolking. Daar heb ik diep respect voor.""

Erkenning
De "groene baretten" opereerden onder extreme omstandigheden in Afghanistan. Ze voerden daar onder de naam Special Forces Task Group Viper (2006-2007) en Taskforce 55 (2009 -2010) speciale opdrachten uit. Daarbij kwam het veelvuldig tot gevechten met de Taliban. Een groene baret verloor hier het leven. Korporaal Kevin van Rijdt sneuvelde in september 2009 als lid van Taskforce 55.

De Militaire Willems-Orde werd op 30 april 1815 door koning Willem I ingesteld als erkenning van uitstekende daden van moed, beleid en trouw in de strijd. De eerste die de eervolle onderscheiding kreeg, was erfprins Willem Frederik van Oranje-Nassau voor zijn daden tijdens de Veldtocht van 1815 tegen Napoleon.

Lees dinsdag het verslag in BN DeStem en bekijk meer foto's in het fotoalbum. 

BN DeStem verslaggever John Lazaroms was ter plaatse, bekijk zijn verslag in tweets hieronder.

Tweets door @johnlazaroms

Volledig scherm
© John Lazaroms
Volledig scherm
Koning Willem Alexander reikt de Willems-Orde uit aan het Korps Commandotroepen. © anp
Volledig scherm

poll

Het moet afgelopen zijn met seksuele intimidatie van vrouwen

Het moet afgelopen zijn met seksuele intimidatie van vrouwen

  • Eens (96%)
  • Oneens (4%)
250 stemmen