Volledig scherm
Nadine Broersen (links) en Koen Swanen (tweede van links).

Koen geniet in Rio van Nadine: 'Ze is helemaal opgeleefd'

RIO DE JANEIRO - "Ik denk dat ik gespanner ben dan Nadine”, zegt Koen Swanen vanuit Rio de Janeiro. De partner van Nadine Broersen is samen met zijn broer en zus afgereisd naar Brazilië om de Dongense atlete naar een topprestatie te schreeuwen.

„Nadine is erg relaxed. Ze is heel erg opgeleefd na het teleurstellende EK eerder dit jaar in Amsterdam. Ik heb er dan ook veel vertrouwen in.” De zevenkampster doet voor de tweede keer mee aan de Olympische Spelen, in Londen (2012) kwam ze niet verder dan de dertiende plaats.

Uitersten
Waar ze dit keer toe in staat is? Het is een vraag die lastig te beantwoorden valt. „Het is vaak alles of niets bij Nadine. Ze is iemand van uitersten. Maar laten we van het positieve uitgaan, ze staat er goed voor nu. Al denk ik niet aan een medaille. Ik denk wel dat ze weet dat het kan, maar dan moet echt alles meezitten bij Nadine en moet de concurrentie fouten maken.”

Woensdag brachten Koen en diens broer en zus een bezoek aan Nadine, die tijdens de Spelen verblijft in het Olympisch dorp. Daarna togen ze naar het hockeystadion om de Nederlandse hockeyvrouwen aan het werk te zien, donderdag werd het duel van de Nederlandse mannen bezocht. „Leuk om te zien”, zegt Koen, die tijdens de hockeypot van de Nederlandse vrouwen buiten zijn broer en zus ook gezelschap had van de Braziliaan Thiago. „Een echte straatjongen, die zich heeft opgewerkt. Hij had eerder een relatie met een atleet die Nadine kent. Omdat hij de stad kent, hadden we hem gevraagd om ons een beetje te helpen bij onze reis.”

Copacabana
​De Dongenaar verblijft met zijn familie in een ‘redelijk goede wijk’, niet ver van de Copacabana. „Je wilt hier niet overal komen, zeker ’s avonds niet. Er is veel politie op straat. Enerzijds geeft dat een fijn gevoel, maar het is ook dubbel. Het is natuurlijk niet voor niets.” Maar het is vooral veel moois wat Rio brengt. Zeker tijdens de Spelen. „Je krijgt er veel van mee hier. De stad is aangekleed, op het strand is er veel merchandising te koop. Maar het echte gevoel moet je zoeken in de zones waar gesport wordt.”

Daar komt de familie Swanen met het openbaar vervoer. „Het zijn flinke afstanden, zeker naar het hockeystadion. Gelukkig ligt het atletiekstadion iets dichterbij.” Het João Havelange stadion, daar moet het vanaf vandaag (vrijdag) gebeuren voor de trots van Dongen. Te beginnen met de 100 meter horden, Broersen komt op dat onderdeel om 14.35 uur Nederlandse tijd in actie. Ongetwijfeld op gang geschreeuwd door ‘haar’ Koen. „D-day. We hebben er zin in, het gaat goed komen”, zegt hij vol vertrouwen.

Volledig scherm
Nadine Broersen (links) en Koen Swanen (tweede van links).
Volledig scherm
Koen Swanen (links) met zijn broer en zus. Helemaal rechts Thiago.

poll

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
1067 stemmen