Volledig scherm
Foto Leon Krijnen

Klooster Schorsmolenstraat Breda ondergaat metamorfose

BREDA - Het klooster aan de Schorsmolenstraat in Breda wordt verbouwd en uitgebreid. Belangrijke verandering is dat de prachtige, ruime tuin, die altijd verborgen bleef, wordt opengesteld voor publiek. Inclusief een voor Nederland unieke Lourdesgrot met rotspartij en vijver.

In de eerste helft van 2018 is het werk klaar. En dan? „Dan wonen er twaalf mensen die ooit dakloos waren (géén mensen met een actueel verslavingsprobleem of psychische stoornis), zijn er ruim 125 vrijwilligers actief, hebben zeker vijftien mensen met een beperking er hun dagbesteding (met name in de bakkerij), oefenen er circusgezelschappen en kunnen dagelijks 150 personen aanschuiven voor een maaltijd”, zegt kloosterbewoner en kwartiermaker Paul Brockhus.


Na 124 jaar verlieten de paters Kapucijnen het klooster op 1 februari 2014. Brockhus: „De orde stond bekend om haar werk met en voor de minderbedeelden en had ook een belangrijke functie in de buurt. De paters waren zichtbaar aanwezig in de samenleving, maar hun woonomgeving (het monumentale pand en de tuin, ook een rijksmonument) bleef voor de buitenwereld verborgen.”

Dat verandert. Nu al kan het publiek in het klooster terecht voor appeltaart, meditatie of een gesprek of vergadering in een van de ruimtes die er inmiddels verhuurd worden.

Lees maandag meer in BN DeStem

poll

In een Kamerdebat 35 uur spreektijd opeisen is belachelijk

In een Kamerdebat 35 uur spreektijd opeisen is belachelijk

  • Eens (76%)
  • Oneens (24%)
885 stemmen