Volledig scherm
Winkelleegstand in de Zuivelstraat in het centrum van Bergen op Zoom. foto Tonny Presser/pix4profs

Kleinere steden moeten zich opnieuw uitvinden in winkelstrijd

BERGEN OP ZOOM/BREDA - Binnen de regio tekent zich een scheefgroei af. Alleen in Breda zit er toekomst in de winkelsector.

Maar liefst 111 gemeenten in Nederland kampen met een structureel overaanbod van winkelruimte berekende onderzoeksbureau Dynamis. Vooral krimpgemeenten zijn de klos. Maar daarnaast zijn er ook de kleine steden met een winkelaanbod dat van oudsher gericht was op de directe omliggende regio.

Steden als Bergen op Zoom, Roosendaal en Oosterhout hebben een broek aan die steeds ruimer uitvalt. Dynamis concludeert in het onderzoek Sprekende Cijfers dat veel 'probleemgemeenten' onvoldoende actie ondernemen tegen de leegstand. Opvallend, want volgens de onderzoekers onderkennen de gemeenten de urgentie van de problematiek wel degelijk.

Wethouder Patrick van der Velden van Bergen op Zoom weerlegt de kritiek in het rapport. "Dat wij niet genoeg doen aan het probleem van de leegstand is complete onzin. Samen met Roosendaal werken we aan de vitaliteit van onze binnensteden. Er is een gemeenteraadsdiscussie geweest over de aanpak waarna we tot het stellen van negen prioriteiten zijn gekomen. We hebben onderzoekbureaus ingeschakeld en doen mee met de landelijke retailagenda. In Bergen op Zoom is er een retailacademie waar jonge ondernemers scholing krijgen. En we passen het beleid zo aan dat winkels omgebouwd kunnen worden tot woningen."

Lees zaterdag meer in BN DeStem

 1. Plan om Satudarah te verbieden 'is stemmingmakerij', zegt advocaat Brabantse leden

  Plan om Satudarah te verbieden 'is stem­ming­ma­ke­rij', zegt advocaat Brabantse leden

  BREDA – Het plan van het Openbaar Ministerie om motorclub Satudarah definitief in Nederland uit te bannen, valt onder het kopje ‘stemmingmakerij’. Dat is de reactie van Michael Ruperti, advocaat van enkele Brabantse members van Satudarah. Volgens de raadsman gaat justitie veel te ver met haar plannen. ,,Het is nogal wat om een motorclub aan te merken als een gestructureerde, criminele organisatie.”
 2. Kind van twee bekeurd voor wildplassen: 140 euro

  Kind van twee bekeurd voor wildplassen: €140

  UDEN - Hennie van der Elst uit Uden is woedend. Rond het middaguur stond hij met zijn tweejarige kleinzoon Mattias buiten de Plus supermarkt in Uden-zuid te wachten op zijn vrouw, die boodschappen aan het doen was. Mattias moest plots nodig plassen. Ophouden was geen optie. Dus opa zette hem tegen de gevel van de naastgelegen bakkerij en liet hem plassen. Dat werd opgemerkt door een politieagent die een bekeuring van 140 euro uitschreef voor wildplassen. 

Live Voetbal

home logo NapoliNAP
20:45
FeyenoordFEY
away logo

poll

Ik zit niet te wachten op gezonde voeding in sportkantines

Ik zit niet te wachten op gezonde voeding in sportkantines

 • Eens (66%)
 • Oneens (34%)
695 stemmen