Volledig scherm
© AD / BN DeStem

Klaas Otto verdacht van uitgeven ‘illegaal geld uit criminele activiteiten’ (video)

BERGEN OP ZOOM - De politie denkt dat oud No-Surrender-voorman Klaas Otto zich de afgelopen jaren heeft verrijkt met illegaal verkregen geld dat afkomstig is van criminele activiteiten. Uit een onderzoek van financieel rechercheurs zou zijn gebleken dat de 48-jarige verdachte uit Bergen op Zoom grote bedragen heeft uitgegeven zonder dat die legaal te verantwoorden zijn.

Woensdagmiddag is de recherche in opdracht van de officier van justitie de woning van Otto binnengevallen op het woonwagenkamp aan de Rijsselbergen in Bergen op Zoom. De verdachte bewoner was niet aanwezig. „We hopen dat hij zich snel bij ons meldt”, zegt politiewoordvoerder Willem-Jan Uytdehage.

In Oosterhout heeft de recherche woensdag ook de administratie van de No-Surrender-oprichter in beslag genomen. Dat gebeurde bij een ‘financieel-specialist’ die voorzover bekend zelf geen verdachte is. In de woning en administratie van Otto hoopt de recherche meer bewijs te vergaren, zoals waardevolle spullen, geld en financiële bescheiden.

Zwarte hekken
De politie heeft de omgeving van de woning van Otto met zwarte hekken afgezet. In de omgeving rijden motorrijders van de politie rond. Op welke activiteiten het financieel strafrechtelijk onderzoek zich precies richt, wil de politie (nog) niet zeggen. Otto was vroeger onder meer actief in de autobranche en stortte zich later helemaal op het leiden van zijn motorclub. Dat is volgens de politie een zogeheten Outlaw Motorcycle Gang, waarvan veel leden betrokken zouden zijn bij georganiseerde criminaliteit, afpersing, bedreiging, fraude en drugshandel- en -productie.

Otto heeft bij zijn afscheid van No Surrender begin dit jaar gezegd dat hij al een tijdje werkt voor een advocatenkantoor. Hij bezoekt gedetineerden in het buitenland en brengt klanten aan. Ook begeleidt hij naar zijn zeggen regelmatig een bekende Nederlander op evenementen.

Otto stopte bij No Surrender omdat hij het ‘beu was voortdurend op te draaien voor de fouten van anderen’, daarmee verwijzend naar leden die onder meer voor vuurwapengeweld in aanraking waren gekomen met de politie. Otto en zijn rechterhand Janus de Visser, een captain bij No Surrender, worden gerespecteerd in kringen van de motorclub. Op de begrafenis van de vader van De Visser kwamen vorige week zeker 150 clubleden hun steun betuigen.

poll

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
723 stemmen