Volledig scherm
ANP

Klaas Otto blijft voorlopig in de cel vanwege recidivegevaar en belang onderzoek

BREDA - No Surrender-oprichter Klaas Otto (48) blijft langer in de cel. De raadkamer van de rechtbank in Breda heeft vrijdag het hoger beroep gegrond verklaard dat de officier van justitie had ingesteld tegen de schorsing van zijn voorlopige hechtenis. 

Ook Janus de V. uit Bergen op Zoom, die werd aangehouden voor afpersing, blijft volgens een woordvoerster van het Openbaar Ministerie langer vast

Dit betekent dat de man uit Bergen op Zoom blijft vastzitten op verdenking van witwassen, brandstichting en afpersing. Deze week kwamen daar nog de verdenking bij van een andere afpersing en het beramen van een niet uitgevoerde liquidatie. Over die verdenkingen heeft de rechtbank geen voorlopig oordeel hoeven te vellen.

Collusiegevaar
De rechter-commissaris oordeelde vorige week dat er niet voldoende bezwaren zijn om Otto in voorlopige hechtenis te houden. De raadkamer denkt daar anders over. Otto zit langer vast vanwege recidivegevaar en het onderzoeksbelang. Specifiek noemde de rechtbank het collusiegevaar. Met collusie wordt bedoeld dat iemand door zijn vrijlating het onderzoek tegen hem bewust kan tegenwerken. Hierbij kun je denken aan het onder druk zetten van getuigen of het uitwissen van sporen.

De volgende beslissing in het voorlopig hechtenistraject wordt door de raadkamer behandeld op 27 juli.

poll

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
280 stemmen