Volledig scherm
Leraar Chris Muskens gaat na 44 jaar lesgeven met pensioen. © Rene Schotanus/Pix4Profs

'Kinderen mogen fouten maken, zonder dat het gelijk in een digitaal dossier komt te staan'

TETERINGEN - Hij wordt 'buurman' of 'meneer Chris' genoemd, bedacht zijn speciale 'Halve Zolen Snoepjes' en vindt dat kinderen fouten moeten kunnen maken zonder dat ze in een digitaal dossier komen te staan. Ruim 44 jaar stond Chris Muskens (65) uit Oosterhout voor de klas. Vandaag neemt hij na 39 jaar dienst afscheid van basisschool Helder Camara in Teteringen.

"Ik vind lesgeven nog altijd een prachtig vak, maar ben er nu klaar mee. De technologie en veranderingen halen me in. Vroeger nam ik spullen mee uit de natuur om te laten zien. Tegenwoordig start ik het digibord op. Als leerkracht ben je nu voornamelijk bezig met vergaderen, het opstarten van programma's en het bijhouden van digitale dossiers. Je krijgt de kans niet om het kind zelf te leren kennen. Dat vond ik juist altijd de charme van mijn vak."

Bijna 45 jaar geleden studeerde hij af op de pedagogische opleiding in 's-Hertogenbosch. Daarna werkte hij vijf jaar in Haarsteeg, waarna hij besloot richting Teteringen te gaan. "Het beviel me hier goed en dus ben ik nooit meer weggegaan." Waar komt de bijnaam buurman vandaan? "Ik heb eens met een collega een sketch opgevoerd van Buurman en Buurman. Sindsdien roepen leerlingen altijd 'hé buurman' als ik voorbij loop. Ik hou wel van wat humor."

En Halve Zolen Snoepjes? "Dat zijn dropjes waar de letters HZS ingedrukt staan. Als kinderen die eten worden ze slimmer en daarom deel ik ze soms uit", grapt Muskens. Maar leerlingen alleen beoordelen op prestaties is juist iets waar Muskens altijd fel tegen heeft gestreden. "Al die tests zijn helemaal niet goed voor kinderen. Ze moeten de kans krijgen om fouten te maken en zich te ontwikkelen. Kinderen hebben veel energie en moeten zelf ontdekken. Creatief bezig zijn en spelen. Zo raken ze ook de energie kwijt."

Lees vrijdag meer in BN DeStem

poll

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

  • Eens (86%)
  • Oneens (14%)
757 stemmen