Volledig scherm

'Killer' Gintas Macionis in Huijbergen zwijgt

BREDA / HUIJBERGEN - De man van wie wordt gezegd dat hij de trekker overhaalde van het pistool waarmee de Litouwer Gintas Macionis werd doodgeschoten, bleef ook donderdag bij de rechtbank in Breda zwijgen over wat er de uren rond de moord gebeurde.

Verdachten hebben het recht zicht te beroepen op hun zwijgrecht. Je hoeft immers nooit mee te werken aan je eigen veroordeling. Regelmatig zitten er daarom mensen in de rechtbank die geen enkele vraag willen beantwoorden. Bij N.B. ging het echter anders. Hij verklaarde best veel.

Over wat er tot ongeveer een uur voor de moord op Macionis gebeurde, op 22 februari 2014 op de Groenendries in Huijbergen. Over wat er daarna gebeurde beriep hij zich op zijn zwijgrecht en zei hij enkel dat hij niets met de moord te maken had.

Enkele uren na de moord was hij in Antwerpen en daarover wilde hij weer wél verklaren.

Het leek een merkwaardige proceshouding, want B. - Bosniër, breed hoofd, gebreide trui, norse uitstraling - had wel degelijk een paar dingen om zich tegen te verdedigen. Want waarom zat zijn dna in de handschoenen die onder de kruitsporen zaten. Wat deed zijn telefoon in Huijbergen? En waarom zou G.K., met wie hij even daarvoor nog in een woning in Zierikzee zat, en waarmee hij later in Antwerpen was, dan vertellen dat hij de fatale schoten loste?

B. zei niets.

Eigenlijk lijkt het dossier dat het Openbaar Ministerie opstelde helder. Een stel oostblokkers plant in een huis in Zierikzee de liquidatie op de Litouwer in Huijbergen: een navigatiesysteem, een briefje met het adres erop, een verkenningstocht de avond vooraf, gsm's die contact met elkaar houden en die masten aanstralen in achtereenvolgens Zierikzee, Halsteren, Huijbergen en na de moord in het Vlaamse Essen en Antwerpen.

In die laatste stad komen ze allemaal weer bij elkaar in poolcentrum Pool Planet. Daar zou de gage voor de moord zijn verdeeld: zes kilo speed en 50.000 euro. En dat laatste zou komen van de Bergse drugsdealer Miloud B., met wie Macionis lang zaken deed, maar sinds een paar maanden zware ruzie had. Alleen dat B. de opdracht voor de moord gaf, kan het OM niet bewijzen.

Het proces wordt vrijdag vervolgd.

poll

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

  • Eens (91%)
  • Oneens (9%)
1199 stemmen