Volledig scherm
Dansen staat natuurlijk voorop bij het Prijsdansen, maar het is ook een reünie voor (oud-)inwoners. foto chris van Klinken/pix4profs

Kermismaandag in Nieuw Vossemeer is Prijsdansen

NIEUW VOSSEMEER - In het centrum van Nieuw Vossemeer staan zo vroeg alle kermisattracties nog stil en lijkt alles in diepe rust. Even verder op De Hoogte, tussen Dorpsherberg De Sterke Duvel en Het Wagenhuis, is het echter heel anders. Vijftig paren, uit allerlei leeftijdsgroepen, staan klaar om deel te nemen aan het Prijsdansen op kermismaandag.

Het Prijsdansen werd in 2013 erkend als immaterieel erfgoed. Hoewel het dansen voorop staat, is het evenement ook een jaarlijkse reünie van (oud)inwoners van het dorp.

Om half elf zwieren in de Dorpsherberg de eerste drie dansparen, Marieke Bosters en Linda Melsen, Rick van Gastel en Monica van Loenhout en Ilse Laane en Janneke Bosters, over de dansvloer. Op drie nummers, in verschillende ritmes, moeten ze negen kegels zien te omzeilen. Even later verhuist iedereen naar Het Wagenhuis, waar een groot gedeelte van de dansers vroeg in de morgen al was geweest voor het kermisontbijt, dat ook al een traditie begint te worden.

Bij de volgende stop, Voorwaarts in de Voorstraat, wacht de dansers een verrassing, het prijsdansen is niet binnen, maar op een dansvloer voor het café. Wat niet veranderde is de plaats van de kegels. Staan die bij de andere twee cafés op de dansvloer, bij Herman en Willy Buijs hangen ze altijd op ooghoogte en is ontwijken een stuk moeilijker. Als de dag vordert is het voor veel deelnemers al een stuk lastiger de kegeltjes te ontwijken. Intussen openen de kermisexploitanten hun attracties en wordt het een echt kermisfeest.

poll

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

  • Eens (51%)
  • Oneens (49%)
124 stemmen