Volledig scherm
© Ector Hoogstad Architecten

Kazerne, de spil van het nieuwe stadsgebied in Breda

BREDA - In de Bredase binnenstad krijgt een zestien hectare groot gebied een nieuwe aanblik: met water, woningen en een park.

Langs de doorgetrokken Nieuwe Mark wandelen Bredanaars of dagjesmensen vanuit het centrum naar stadspark Seelig-Zuid. Daar nemen ze op een terras aan het water een drankje en kijken naar de recreërende mensen in het park en de bootjes die langsvaren over de singels.

Dit toekomstbeeld wordt geschetst in de ‘Visie Gasthuisvelden’ die is vastgesteld door het Bredase college van burgemeester en wethouders. Het is een ambitieus plan voor de totale herinrichting van een zestien hectare groot gebied aan de zuidwestkant van de Bredase binnenstad.

Niet alleen de Seeligkazerne is erbij betrokken maar ook onder meer de locaties waar nu nog de rechtbank en het belastingkantoor gevestigd zijn. Voor de ontwikkeling - in fases - is vijftien jaar uitgetrokken. „Dat is zoals we er nu naar kijken. Er kan in de loop van de jaren natuurlijk veel veranderen. Maar dit is wel het beeld dat we voor ogen hebben”, aldus wethouder Alfred Arbouw.

Bijzonder aan het project is dat in het hele gebied acht eigenaren zijn van grond en/of vastgoed. De visie is door alle acht samen vastgesteld. „Daardoor hebben we een samenhangend plan kunnen maken waardoor er ook een waardevermeerdering ontstaat. Het doortrekken van de Nieuwe Mark is bijvoorbeeld erg interessant voor bedrijven die vastgoed hebben aan dat tracé”, zegt Arbouw. „En die kunnen vervolgens dus ook weer een financiële bijdrage leveren.”
De transformatie wordt vanaf 2018 zichtbaar. Dan vestigt zich de horecaschool Rooi Pannen op het noordelijke deel van de Seelig-kazerne. Ondertussen moet dan ook de eerste aanzet zijn gegeven voor het doortrekken van de Nieuwe Mark. Het water stopt nu halverwege de Markendaalseweg, maar moet dan verder gaan lopen over het stuk tussen de kazerne en de achterkant van de Markendaalseweg. Het oude langgerekte UWV- kantoor dat daar staat, wordt een wooncomplex, met doorkijkjes van het water naar Markendaalseweg (die heringericht wordt.)

Live Voetbal

home logo PEC ZwolleZWO
RUST
0-0
PSVPSV
away logo
home logo FC UtrechtUTR
45'+1'
1-0
ExcelsiorEXC
away logo
home logo FC GroningenGRO
RUST
0-1
VitesseVIT
away logo
home logo Roda JC KerkradeRJC
16:45
AZAZ
away logo
home logo ADO Den HaagADO
EINDE
4-1
Heracles AlmeloHER
away logo

poll

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
885 stemmen