Volledig scherm
De Grass Company in Tilburg. © Hein Eikenaar/BD

Justitie Nederland wist dat Thailand achter Johan van Laarhoven aan ging

DEN HAAG/DEN BOSCH - Justitie in Nederland stemde er in 2014 nadrukkelijk mee in dat Thailand zelfstandig onderzoek zou doen naar eventuele misdrijven van de Tilburgse coffeeshophouder Johan van Laarhoven. Dat bleek maandagmorgen tijdens het verhoor van politieman Ben Olde Engberink in de Haagse rechtbank.

De advocaten van de in Thailand tot 103 jaar cel veroordeelde Tilburger stellen al langer dat Nederland Van Laarhoven 'voor de Thaise leeuwen heeft geworpen'. Met de door hen afgedwongen getuigenverhoren hopen ze bewijs te vinden voor die stelling.

Politieman Olde Engberink was in 2014 de verbindende schakel tussen het Om in Nederland en de Thaise justitie. Na overleg met de Bredase officier Lucas van Delft kwam hij met de Thai overeen dat die zelf een onderzoek zouden instellen naar Van Laarhoven. Twee weken later werden de Tilburger en zijn Thaise vrouw gearresteerd. De inmiddels uit zijn functie ontheven Van Delft moet woensdag getuigen.

​Olde Engberink voegde er maandag in het getuigenverhoor aan toe dat hij niet kon vermoeden dat Thailand Van Laarhoven ook zou arresteren.

poll

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
847 stemmen