Jumbo Oud Gastel snakt naar uitbreiding

OUD GASTEL - Met veel feestvertoon verhingen Sebastian en Diana Frik-Broos vorig voorjaar de bordjes van hun supermarkt in de Dorpsstraat: het wit-rood van C1000 werd het geel-zwart van Jumbo.

Volledig scherm
Ondernemerspaar Diana en Sebastian Frik-Broos bij de opening van de nieuwe Jumbo, vorig jaar maart. Op de achtergrond al reclameborden over de grotere winkelformule.

Maar de feestvreugde was niet volmaakt, want de verbouwing die bij de overname hoorde moest nog voor onbepaalde tijd worden uitgesteld. "Het was een tussentijdse opening, in de wetenschap dat we nog niet voldoen aan de eisen die Jumbo stelt", zucht Diana, die nog steeds ongeduldig wacht op groen licht van de gemeente.

Halderberge heeft de aanvraag om de winkel met 250 meter uit te breiden en de entree naar de achterkant te verplaatsen in behandeling, maar stuit daarbij op weerstand van buurman Hans Groeneveld. Sebastian: "We hebben al een aantal persoonlijke gesprekken met hem gehad, doen genoeg water bij de wijn. Maar steeds komen er weer nieuwe bezwaren naar boven. Over de parkeerplaatsen aan de achterkant of het aantal te kappen bomen. Het gaat om een kleine uitbreiding, maar steeds weer verschijnen er beren op de weg."

Buurman Groeneveld zegt zijn pijlen vooral op de gemeente Halderberge te richten. "De gemaakte afspraken moeten zwart op wit komen. Dan kunnen er achteraf geen misverstanden over ontstaan. Nu komen we wel tot een vergelijk, maar de gemeente moet dat ook formaliseren. Want anders weet ik niet of wat op papier staat ook daadwerkelijk zo wordt." Voor Groeneveld zijn een vrij uitzicht op het park en een afgewogen invulling van het aantal parkeerplaatsen de voorwaarden voor een verantwoorde winkeluitbreiding.

Het supermarktpaar is de wanhoop nabij. "Het is nu pappen en nathouden. De koelingen zijn zwaar aan vervanging toe, ons assortiment is te smal. Maar dat zou allemaal goed komen als we eenmaal met de grotere winkelformule van start gingen. Klanten vragen dagelijks wanneer we de echte winkel openen."

Jumbo heeft het koppel al aangeboden een winkel buiten het dorp over te nemen, maar daar prakkiseren Sebastian en Diana niet over. "We hebben ooit geprobeerd om naast de kerk de zaak voort te zetten; dat mislukte. Hier zijn we ook al jaren mee bezig. Er ligt tachtig jaar levensmiddelengeschiedenis van de familie Broos in Oud Gastel. Dat geven we niet graag op."

poll

De traditie rond Prinsjesdag, inclusief de balkonscène, moeten we nooit afschaffen

De traditie rond Prinsjesdag, inclusief de balkonscène, moeten we nooit afschaffen

  • Eens (61%)
  • Oneens (39%)
769 stemmen