Volledig scherm
Hein van Oorschot, voorzitter van het College van Bestuur van de NHTV in Breda. © Ramon Mangold/Pix4Profs

Jubilerende NHTV wil zich in buitenland profileren: 'Het liefst zijn we een university'

BREDA - De NHTV in Breda bestaat 50 jaar. De hogeschool wil zich vooral in buitenland kunnen profileren. Zo wil de NHTV zich university kunnen noemen, vertelt Hein van Oorschot, voorzitter van het College van Bestuur.

In totaal komt meer dan 15 procent van de ruim 7.500 NHTV-studenten uit het buitenland. Die hoge mate van internationalisering is de reden dat NHTV zich graag university wil noemen, met name in het buitenland. „Buiten Europa, maar ook in Engeland kennen ze het verschil tussen een hogeschool en universiteit niet. Heel onhandig voor ons. Wij mogen ons geen university noemen, alleen als we er university of applied sciences (toegepaste wetenschappen) van maken. Dat doen we, maar dat wordt vaak weer niet begrepen”, zegt Van Oorschot.

De kans dat NHTV zich university mag gaan noemen, is echter niet groot. Er ligt zelfs een wetsvoorstel klaar dat de scheiding in naam tussen hogescholen en universiteiten in Nederland strikt regelt. „Daar zijn wij niet blij mee. Het zijn vooral universiteiten die aan die scheiding vasthouden en Den Haag durft daar niet tegenin te gaan,” aldus Van Oorschot, die voordat hij in 2012 naar Breda kwam, acht jaar bestuursvoorzitter was van de universiteit in Tilburg.

Voor Van Oorschot hoeft NHTV – ook al worden er enkele wetenschappelijke bachelors en een master aangeboden – zich in Nederland ook geen universiteit te noemen. „Hier weet men heus wel dat NHTV iets anders is dan een universiteit in Leiden of Utrecht. Het gaat vooral om het buitenland.”

Lees maandag een uitgebreid verhaal over de NHTV en het jubileumjaar in BN DeStem. 

poll

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

  • Eens (51%)
  • Oneens (49%)
130 stemmen