Volledig scherm
Joris van de Rijt en Yess Beniers voor inloophuis Het Getij. © Tonny Presser / Pix4Profs

Joris (27) uit Bergen op Zoom overleefde kanker: 'Fysiek gezien ging ik tot het gaatje'

BERGEN OP ZOOM - Een jonge vent van 25 jaar die midden in het leven staat. Totdat er in mei 2014 zaadbalkanker bij Joris van de Rijt (27) werd geconstateerd. Het leven van de Bergenaar lijkt vanaf dan een achtbaan. Een achtbaan die twee jaar lang voortdendert en waarbij één ding centraal staat: overleven.

"Fysiek gezien ben ik tot het gaatje gegaan. Zware chemokuren en uiteindelijk zelfs stamceltransplantatie. Het was mijn laatste redmiddel. Het pakte godzijdank goed uit en begin dit jaar was de kanker uit m'n lijf en was ik uitbehandeld."

Op het moment dat Joris het idee had dat hij weer klaar was om het leven weer te vieren, kwam er opnieuw tegenslag. Zijn vriendin, z'n jarenlange steunpilaar, besloot afgelopen mei een punt achter de relatie te zetten. "Ineens was ik terug bij af, dit had ik niet zien aankomen. Ze stelde dat we te weinig écht met elkaar hadden gepraat over wat ons is overkomen."

Praatsessie
Joris van de Rijt heeft en had veel aan zijn coach Yess Beniers, die hem door intensieve praatsessies hielp het leven na flinke tegenslagen weer van een zonnige kant te bekijken. Hij vond Beniers via de vrijwilligers van ontmoetingsplaats Het Getij aan de Bergse Westersingel.

Medische molen
Joris werd door Het Getij doorverwezen naar Yess Beniers uit Bergen op Zoom. Zij runt haar eigen praktijk Sparklism. Ze coacht mensen die met zichzelf in de knoop zitten en is gespecialiseerd in het helpen van (ex)kankerpatiënten en hun naasten. "Als je kanker krijgt, ben je vooral bezig met de medische molen. Veel mensen, kijk naar Joris, hebben geen idee wat er allemaal gebeurt en hoe ze dat een plek moeten geven."

Lees zaterdag in BN DeStem het hele verhaal van Joris, en hoe hij met hulp van Yess uit het dal klom.

poll

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
844 stemmen