Volledig scherm
© DG

Jongeren in West-Brabant drinken flink in: Novadic-Kentron geschokt door eigen steekproef

BERGEN OP ZOOM - West-Brabantse jongeren drinken stevig in, voordat ze uitgaan. In 90 procent van de gevallen met instemming van ouders. "Dit is zorgwekkend."

Novadic-Kentron, instelling voor verslavingszorg in Brabant, is 'geschokt' door de resultaten van een eigen steekproef naar alcoholgebruik door de jeugd. Die werd onlangs gehouden in het uitgaansleven van Roosendaal en Bergen op Zoom.

Na half twaalf 's avonds deden 250 jongeren vrijwillig een blaastest. Ook beantwoordden ze vragen over hun alcoholgebruik.

Van die 250 waren er 120 jonger dan 18, de leeftijd waarop je in Nederland pas alcohol mag drinken. 164 jongeren hadden thuis ingedronken, de helft van hen was jonger dan 18.

Initiatiefnemer Rob Voermans van Novadic-Kentron: "Er wordt dus stevig ingedronken. Dat is zorgwekkend. Minstens even schokkend is dat ruim 90 procent van de indrinkers beweert dat hun ouders toestemming hebben gegeven. Van de 80 onder de 18 zelfs 70 procent."

Veel jongeren verklaarden dat ze bij het kopen van alcohol niet op leeftijd worden gecontroleerd. Bijna de helft kocht zijn alcohol in de cafetaria en de sportkantine. Nog iets meer, 60 procent, kon daarvoor terecht in de horeca, slijterij en supermarkt.

De steekproef werd gecombineerd met een blaasactie op een digitale alcoholdetector om te controleren of jongeren eerlijk antwoord gaven. Volgens preventiewerker Hanneke van Weert was de animo verrassend groot en oprecht. Een jongeman met 'slechts twee biertjes' loog behoorlijk: bij de blaastest scoorde hij 3 promille (meer dan 15 glazen alcohol) om vervolgens letterlijk om te vallen. 

Poll

Boeren moeten doorgaan met demonstreren totdat ze gelijk krijgen.

Boeren moeten doorgaan met demonstreren totdat ze gelijk krijgen.

  • Eens (55%)
  • Oneens (45%)
445 stemmen