Volledig scherm
foto Lex de Meester

Jongeren in de Haagse Beemden willen eigen plek

BREDA - En weer klinkt noodkreet van jongeren in de Haagse Beemden: "Het kan toch niet dat in de grootste wijk van Breda geen fatsoenlijke uitgaansgelegenheid is."

Net als jaren geleden klinkt er weer een noodkreet uit de Haagse Beemden voor een jongerengegelenheid. Wethouder Miriam Haagh (PvdA) ziet kansen in het project Breda Doet.

Lars Hobma (21, Asterd) is mede op initiatief van andere bewoners in het noordelijk deel van de wijk Wijkverbinders Haagse Beemden gestart. Ze willen na jaren van praten over mogelijkheden voor de jeugd van 12 tot 20 jaar nu weleens actie. Hobma sprak deze week in de commissie maatschappij: "Er zijn al zoveel onderzoeken en enquêtes overheen gegaan. Maar met de resultaten is nooit wat gedaan. De jeugd voelt zich in de steek gelaten."

In de buurten Kroeten, Overkroeten, Paradijs, Heksenwiel en Asterd is de vraag naar evenementen en activiteiten volgens hem groot. "Wat ze ook missen is een discotheek. Een wijk met ruim 27.000 inwoners en geen fatsoenlijke uitgaansgelegenheid kan gewoon niet. Het enige wat wij vragen is een ruimte of locatie voor activiteiten. Jongeren vervelen zich en verzamelen zich bij de Asterdplas en rond winkelcentrum Heksenwiel met, regelmatig, overlast tot gevolg."

Centrum 't Kraaienest (Heksenwiel) en Surplus-buurthuis Beemdentil (Gageldonk) bieden volgens Hobma geen uitkomst. De wethouder nam het betoog van Hobma als voorbeeld voor 'Breda Doet, samen verder!' waarmee de gemeente de komende maanden de behoeften onder bewoners, organisaties, wijken en dorpen inventariseert. Op 13 juli praat de gemeenteraad over Breda Doet, vanaf 15 juli worden zogeheten thematafels opgezet waarmee alle wensen in kaart worden gebracht. 

De wijken en dorpen gaan werken met wijkplatforms. Half oktober moeten de ideeën verzameld zijn, in december neemt het college dan een besluit over subsidie.

poll

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

  • Eens (78%)
  • Oneens (22%)
497 stemmen