Volledig scherm
© pixabay.com

Jongen die uit rechtbank Breda 'vlucht' krijgt geen straf

BREDA - De 17-jarige jongen die twee maanden geleden de publiciteit haalde door weg te rennen uit de rechtbank in Breda wordt niet verder vervolgd. Behalve een uithuisplaatsing liep namelijk een strafzaak tegen hem wegens mishandeling, vernieling en bedreiging in het ouderlijk huis. 

Advocaat Moritz Schönfeld spreekt van een 'bizarre zaak'. Daarin dreigde volgens hem het belang van de minderjarige ondergeschikt te raken. De rechter heeft inmiddels geoordeeld dat het Openbaar Ministerie de jongen te lichtvaardig op het strafbankje had geplaatst.

Tijdens een ruzie thuis in Breda vernielde de jongeman het een en ander en schopte hij zijn vader. Omdat de ouders even geen raad meer wisten met hun puber, belden ze de politie.

De kinderrechter besloot op 30 mei tot een gedwongen uithuisplaatsing, met instemming van de ouders en na overleg met de Raad voor de Kinderbescherming. Tijdens die zitting nam de jongen de kuierlatten. Korte tijd later kon de politie hem traceren. Hij zit nu in een gesloten jeugdinstelling in Limburg.

De politie had de ouders aangespoord aangifte te doen van de incidenten thuis. Achteraf bezien wilden die dat helemaal niet. Hun telefoontje was meer een schreeuw om hulp.

Ondanks verzoeken van hun raadsman Schönfeld om de dagvaarding in te trekken, bracht het OM de zaak op zitting. De officier van justitie eiste een taakstraf van 40 uur, overigens geheel voorwaardelijk.

De kinderrechter ging echter mee met het pleidooi van de advocaat om het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te verklaren. Dat vanwege een 'onredelijke belangenafweging'.

Het OM blijft van mening dat alle belangen wel zorgvuldig zijn afgewogen, maar heeft geen beroep aangetekend.

Schönfeld juicht de niet-alledaagse rechterlijke uitspraak toe: "In dit soort kwesties loop je vaker aan tegen een rigide opstelling van het OM en de instanties voor jeugdzorg. In de maalstroom van procedures wordt dan het individuele belang van het kind uit het oog verloren", meent hij.

"Je zadelt zo'n minderjarige onnodig op met een strafblad voor de rest van zijn leven. In dit geval ontwikkelt de jongen zich goed, de relatie met zijn ouders is hersteld. Uithuisplaatsing is al een zware maatregel op zich. Dan dient een strafzaak geen enkel belang meer."

poll

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

  • Eens (59%)
  • Oneens (41%)
855 stemmen